Обрадовић: Ко дозвољава да се праве планови за збрињавање миграната до 2021. године?

Буран дан скупштинског заседања

0

ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије данас су на почетку рада искористили прилику да поставе питања о председничким изборима, о упутству за вртиће и школе о сексуалном насиљу и председничком кандидату Саши Јанковићу и самоубиству у његовом стану, које се догодило 1993. године.

Посланица Демократске странке Александра Јерков говорила је о председничким изборима, наводећи да је било изборних нерегуларности у виду притисака, узнемиравања, претњи, уцена и куповине гласова и да је очигледно да је циљ премијера Александра Вучића био да не буде другог круга председничких избора.

Она је подсетила да је изборни штаб председничког кандидата Саше Јанковића, кога је ДС подржала, током увида у неколико врећа са изборним материјалом уочио неколико стотина гласова више у записницима него у врећама, те да је „очигледно Вучићу неко додао већи број гласова“.

„После два дана, међутим, Вучић је заказао пребројавање гласова из две вреће, када се видело да су украдена само четири гласа. Током бројања некако су се појавили несавијени листићи са заокруженим бројем 6, а вишак су била само четири листића. Питам премијера шта ћемо са тим што су, ето, по његовим тврдњама украдена само четири гласа. Да ли је то крадуцкање или се ради о победи чистој као суза“, питала је Александра Јерков.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић негодовао је што та посланичка група не добија одговоре на питања која поставља и питао зашто се крши Пословник који предвиђа да у писаној форми посланик мора добити одговор у року од 15 дана и од председнице парламента тражио да објасни зашто због тога не санкционише представнике Владе.

Он је имао питање и за Републичку изборну комисију од које је тражио одговор зашто још нису објављени резултати избора по бирачким местима и да ли то значи да се нешто крије од грађана и учесника у изборном процесу?

Радуловић је питао и зашто РИК није радио ништа по питању сазнања да је 20 особа у Сјеници и Новом Пазару уписано у бирачки списак као да је гласало, а да они на дан одржавања избора нису били у Србији.

Лидер Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ питао је Владу Србије и премијера Александра Вучића зашто још није донесен закон којим би се руско-српском хуманитарном центру у Нишу дале идентичне привилегије какве су добили припадници NATO?

„Ви већ пет година руске званичнике замајавате и не одобравате тај статус. Овде је NATO да врши субверзивне делатности, укључујући крајњу голу окупацију, а Руси су овде да помажу у невољи, код тешких страдања, климатских непогода. Је л’ то принципијелна политика?“, упитао је Шешељ.

Посланик Српског народног покрета Мирослав Алексић питао је о рушењу објеката у београдском насељу Савамала, указујући да је од тог догађаја прошло готово годину дана, а да починиоци још нису нађени.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић питао је министра просвете Младена Шарчевића: ко је дозволио да се вртићима и школама без одобрења родитеља достави упутство о сексуалном насиљу, које по његовој оцени „популаризује хомосексуализам“.

„Ко је израдио овај пакет и ко је то послао школама, ко је радио пилот пројекат у вртићима и школама без сагласности родитеља. Ко ће да одговара за ово сексуално насиље над нашом децом и родитељима, шта експериментишете?“, питао је Обрадовић.

Он је питао и одакле идеја да се у Александровцу усвоји локални акциони план за унапређење положаја миграната од 2017. до 2021. године?

„Ко има идеју да насели мигранте широм Србије и ко доноси акционе планове за подршку мигрантима и да ли ће Србија постати највећи центар за мигранте које ЕУ не жели да прими“, упитао је Обрадовић

Посланик СДС Санџак Енис Имамовић говорио је о атмосфери на улицама Новог Пазара током одржавања утакмица у том граду када због доласка навијача град буде пун полиције, а грађанима онемогућена слобода кретања.

Он је казао да навијачи прете грађанима, а да им полиција омогућава да се несметано крећу, те упитао шта је циљ присуства полиције – да спрече инциденте или омогуће их тиме што им је дозвољено да несметано малтертирају Бошњаке и грађане Санџака?

Посланик владајуће Народне сељачке странке Марјан Ристичевић питао је шта ће полиција учинити због ширења верске мржње на друштвеним мрежама и показао твит на Велики петак, два дана пред Усркс: „Срећан велики патак свима који славе“, напомињући да је иста та група приказала Исуса Христа као геја.

Посланик владајуће Српске напредне странке Марко Атлагић тражио је информације о самоубиству у стану Саше Јанковића и упутио питање Министарству правде да ли је Јанковић држао пиштољ без дозволе и да ли је тим пиштољем почињено самоубиство и да ли је тачно да на рукама жртве није било барута, а јесте на рукама Јанковића?

Он је оценио да је Јанковић опасан човек и захвалио грађанима што су на председничким изборима гласали за Александра Вучића, а не за Јанковића.

ПОЛЕМИКА И ИЗМЕЂУ БОШКА ОБРАДОВИЋА, АЛЕКСАНДРА ВУЛИНА И ВЛАДИМИРА ЂУКАНОВИЋА

РАСПРАВУ у Скупштини Србије данас је обележила полемика посланика Демократске странке Балше Божовића и шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Мартиновића о протестима и пројекту „Београд на води“, али се полемика СНС и Двери повела и о председничким изборима.

Балша Божовић је током обједињене расправе о више међународних споразума рекао, да му је веома чудно што парламент расправља о том дневном реду, а игнорише оно што се дешава на улицама Србије.

Мартиновић је Балши одговорио тако што је прочитао позив на протест за који је рекао да је београдски одбор Демократске странке упутио мејлом, у коме се позива на окупљање испред тог одбора на Теразијама у 17.30

„То су ти спонтани, студентски, неполитички протести на којима учествују све сами студенти: Драган Шутановац, Борко Стефановић, Балша Божовић, синови бивших министара и садашњих посланика“, рекао је Мартиновић.

Он је казао да је „јасно да је ДС организатор протеста“ и да се зато мало људи окупља.

„Јасно ми је што је мало људи на протесту, јер га организује безначајна политичка странка“, рекао је Мартиновић.

Он је поручио онима што протестују да „мало промене маршуту“ и да „прошетају мало“ до „велелепних“ некретнина Божовића, Шутановца, председничког кандидата Вука Јеремића, председника опозиционе СДС Бориса Тадића и „браће Јешић“.

Балша Божовић је одговорио Мартиновићу да није тачно да је ДС организатор протеста, већ да је то протест младих људи који су понижени, а да је мејл који је прочитао – лажан.

Он се потом осврнуо на пројекат „Београда на води“, наводећи да не постоји ниједан архитекта и урбаниста који похвално говори о томе и да тај пројекат не доноси корист граду, већ да уништава његов идентитет.

Мартиновић му је затим одговорио да је лицемеран, истакавши да Божовићева вереница продаје станове у „Београду на води“.

„Како вас није срамота!?“, упитао је Мартиновић Божовића.

Председница Скупштине Маја Гојковић га је потом замолила да не говори о детаљима из приватног живота посланика.

Полемику су затим почели шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић, председавајући Ђорђе Милићевић и посланици Српске напредне странке – о председничким изборима и значају Социјалистичке партије Србије, с обзиром да није имала кандидата на изборима.

Обрадовић је с говорнице прозвао социјалисте јер нису имали председничког кандидата и констатовао да то значи и гашење странке, али му потом није дозвољено да говори мимо дневног реда.

Он је упитао како је могуће да говори министар Александар Вулин који има подршку 0,1 одсто грађана, а он не може.

Министар за рад Александар Вулин му је на то одговорио да је Обрадовић на председничким изборима освојио свега 2,29 одсто гласова, и да Покрет социјалиста у Врбасу на локалним изборима 23. априла излази самостално, а да Двери нису успеле ни да прикупе потписе за учешће на тим изборима.

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић критиковао је Двери наводећи да „они који су се до јуче заклињали у верност српству и цркви, данас шетају улицама с представницима Сороша и нелибералним друговима и геј активистима, и данас их саветује жена која је радила за америчку владу и њихово министарство одбране“.

Он је рекао и да говор Бошка Обрадовића у парламенту „није одлика одлика српског народа“ и да мора да уважи вољу „већинске Србије која је два милиона гласова дала Александру Вучићу“.

Посланици разматрају више међународних споразума, али дебата повремено скрене с дневног реда.

БЕТА/ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*