Обрадовић: Вучићу не верујем апсолутно ништа!

Нисмо ми против Европе, већ против учлањења у ЕУ, јер се и европски народи буне против централног комитета из Брисела

0

Једини смо који су отворили можда и најважнију тему велике пљачке народа и државе у протеклих 27 година, а као неуцењен и независан опозициони кандидат једини сам се осмелио да покренем праву борбу против криминала и корупције, преко антикорупцијског тима кога смо назвали „Двериликс”, поручује у интервјуу за „Политику” председнички кандидат Покрета Двери Бошко Обрадовић, одговарајући на питање у чему се разликује од ривала који се залажу за сличне вредности као што су прекид евроинтеграција и приближавање Русији.

Обрадовић сматра да „ови председнички избори могу да донесу можда смену политичке генерације у Србији”.

– Све друге кандидате најбоље тестира то ћутање о пљачки иза које су банке са највећим каматним стопама у Европи и тајкуни који не плаћају порез Србији. На свим нивоима власти, од републичког, преко покрајинског до локалних самоуправа и јавних предузећа и установа, партијски паразити у последњој деценији, према извештају Државне ревизорске институције, опљачкали су чак 50 милијарди евра – тврди Обрадовић.

Страхујете ли да ће ваше бираче поколебати то што се и представници власти залажу за добре односе са Москвом и кажу да неће увести санкције Русији?

Не верујем апсолутно ништа представницима власти, јер су прекршили сва предизборна обећања. Највећа тема на којој су напредњаци добили већину – борба против корупције и криминала, завршила је тако што за пет година није довршен ни један судски поступак, па се данас у затворима, на основу правоснажне пресуде, не налази ни један политичар или тајкун. Као што власти не верујем за то, не верујем ни када говоре о Русији.

Као да заборављате споразум са Русијом о миговима…

Подржавамо сваки такав искорак, али смо убеђени да је то немогуће док нас Брисел уцењује с киме, колико и како да сарађујемо. Не само да не користимо простор за сарадњу с Русијом, већ и са ОДКБ-ом и Евроазијском економском унијом. За то време широм Европе јачају опције сличне Дверима. Србија би требало да се отвори за сарадњу са онима који долазе попут Слободарске партије Аустрије, Националног фронта у Француској… Европски народи се буне против централног комитета из Брисела. Нисмо ми против Европе, већ против учлањења у ЕУ.

Залажете се за враћање преговора о Космету из ЕУ у УН. Како мислите то да остварите?

Бриселски преговори су практично већ пропали и морају се вратити тамо где им је место, у Савет безбедности, јер по Резолуцији 1244, УН имају последњу реч. Пошто је Брисел мртав пројекат, сматрам да ЕУ више нема капацитет да решава ни једно питање, па ни косовско. СБ УН је право место и зато што тамо имамо савезнике у Русији и Кини.

Ви, дакле, не сматрате да су одбацивање ревизије тужбе БиХ у Хагу, противљење НАТО-а војсци Косова, па и рампа за Приштину у Унеску ипак успеси Владе Србије?

Те одлуке су најбољи доказ колико се свет променио. Од изласка Британије из ЕУ, победе Трампа у САД, али и победе два проруска председничка кандидата у Молдавији и Бугарској… То је потпуно нови амбијент у којем српски национални и државни интереси могу да буду постављени на прави начин. Али актуелна власт у Србији је заправо промашила дух геополитичких промена у Европи и свету, онога тренутка када је Вучић изабрао Тонија Блера за саветника и био гост Фондације породице Клинтон.

У кампањи инсистирате и на социјалној политици, помињете да нико не сме да умре од глади… Није ли то левичарски терен?

Ја бих то назвао хришћанским тереном и повезао са бригом о ближњем. То значи обавезу Србије да као социјално одговорна држава не дозволи да јој у 21. веку четворо људи у својим домовима умре од глади и зиме. Немогуће је да не можемо да направимо социјалне карте и не помогнемо најугроженијима. Наше економске мере биле би царинска заштита, државно банкарство и забрана увоза у областима где смо конкурентни. На првом месту су информационе технологије и иновације. Ми би требало да будемо европски Јапан, јер имамо интелигенцију и радну снагу. У другом кораку фокусирали бисмо се на прехрамбену и прерађивачку индустрију, уз пољопривреду.

Очекујете ли жестоку кампању, хоће ли бити оштрија него 2016?

По наступу кандидата власти видели смо да ово изгледа као Вучићева борба за опстанак у политичком животу, јер је напуштајући место премијера, то јест бежећи од одговорности за неиспуњена предизборна обећања, довео себе у референдумску позицију. Неће наступити смак света ако он изгуби.

Јесте ли спремни да у евентуалном другом кругу подржите другог опозиционог кандидата, ако ви не прођете?

Очекујем да ћу бити тај који ће у другом кругу добити подршку осталих кандидата. У супротном, подржаћемо само онога ко се јавно обавеже и потпише десет тачака програма Двери. Нећемо имати ни један разлог да бирамо између два зла, два лица старе корумпиране политике, и бојкотоваћемо гласање као и 2012. године.

Никола БЕЛИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*