Обућари, предузетници, фризери подржали решења Министарства правде о промени Устава о правосуђу, струка против

1

Четрдесетак организација, међу којима су удружења пекара, фризера, бравара, апеловале су у петак на министарку правде Нелу Kубуровић да у што краћем року актуелна решења о промени Устава о правосуђу проследи Венецијанској комисији Савета Европе како би се те промене и усвојиле. Истовремено, стручна јавност већ данима се противи овим решењима и тражи њихово повлачење.

На маил редакције Инсајдер у петак је стигла Иницијатива упућена Министарству правде којом више потписаних организација апелује да се у што краћем року заврши поступак промене Устава у делу правосуђа. Новинари Инсајдера анализирали су списак потписника Иницијативе, а како се испоставило, од око 40 организација које су упутиле Иницијативу Министарства правде да убрза процес промене Устава о правосуђу, чак четвртина није уписана ни у један регистар надлежних институција. То не значи да не постоје, али говори о озбиљности удружења, док су неке организације основане тек недавно.

Међу потписницима апела о такозваној подршци решењима о промени Устава које је предложило актуелно Министарство правда су и удружења пекара, обућара, козметичара, занатлија и предузетника из целе Србије. На министарку правде „апеловало“ је и удружење грађана чија је заступница спољни сарадник овог министарства, као и Јавнобележничка комора Србије која је, по закону, под директним утицајем министарке правде. Према нашој анализи, од свих 40 организација које су упутиле јавни апел министарки, најмање је оних које се уско баве правосуђем.
Не(владине) организације оптужују струку за политиканство

Иницијативом упућеном Министарству правде се аплелује да се у што краћем року заврши поступак промене Устава у делу правосуђа.

„Имајући у виду циљеве, области деловања и вишегодишње искуство у раду удружења грађана која Вам се овом приликом обраћају, изражавамо забринутост поводом низа догађаја који протеклих недеља прате процес јавне расправе“, почиње текст упућен Министарству правде који је, у име свих потписаних организација, упутила Мрежа правника Србије основана пре нешто више од два месеца.

У саопштењу, који је у име Мреже правника потписао Страхиња Секулић, иначе директор Агенције за реституцију, наводи се да ни важећи Устав, али ни ситуација у српском правосуђу нису на задовољавајућем нивоу.

„Мишљења смо да се процес промене Устава мора наставити по законом прописаној процедури, а да његова садржина мора одговарати европским стандардима у овој области како је и предвиђено Акционим планом за Поглавље 23“, наводи се у саопштењу.

Ова група организација наводи и да их посебно забрињавају иступи појединих представника струке и цивилног друштва, којима се, како тврде, оспорава легитимитет чланова академске заједнице, струковних, као и удружења грађана који не деле њихове ставове.

У овом саопштењу оптужује се и део струке, међу којима је Врховни касациони суд, Апелациони суд, Високи савет судства, Државно веће тужилаца, и део цивилног сектора који се из дана у дан супротстављају предложеним решењима Министарства правде, да покушавају јавну расправу да пренесу на ниво политичких, личних или идеолошких обрачуна.

Ове организације, на крају саопштења, апелују на министарку правде Нелу Kубуровић да овакву ситуацију оконча „упућивањем Радног текста на мишљење Венецијанске комисије, у што краћем року, по завршетку текуће јавне расправе“.

Цео текст Иницијативе можете прочитати овде.
Бравари, предузетници, фризери апеловали на министарку да настави мењање Устава о правосуђу

Писмо министарки Kубуровић потписало је око 40 организација међу којима, према нашој анализи, најмање има организација чија је уска делатност правосуђе.

Занимљиво је да је овим путем подршку решењима Министарства дало и удружење Еуропиус основано прошле године чији је, један од заступника, Милица Kолаковић – Бојовић сарадница самог Министарства, пошто је именована на чело Савета за спровођење Акционог плана за Поглавље 23 везано и за реформу правосуђа.

Иницијативу је потписало И неколико удружења грађана чија је основна делатност враћање државне имовине кроз реституцију, а носилац ове Иницијативе је Страхиња Секулић, дугогодишњи директор Агенције за реституцију.

Осим ових удружења, Иницијативу је потписало и неколико невладиних организација које се баве социјализацијом и едукацијом грађана ромске националности, као и многа удружења предузетника из разних градова Србије.

На списку се налазе и поједина удружења грађана која чак није могуће пронаћи у регистрима надлежних институција под називом наведеним на списку потписника- Удружење инвалида Србије, Унија пекара Србије, Удружење грађана за повраћај имовине „Београд“ , Удружење занатлија Србије, Удружење фризера Србије, Удружење бравара, обућара… Ова чињеница не говори да је прекршен закон јер само уписивање удружења грађана по нашим законима није обавезно, али може говорити о озбиљности самих потписника ове Иницијативе.

Истовремено, немали број ових удружења или нема своје сајтове и налоге на друштвеним мрежама или их је тешко пронаћи.

Занимљиво је и да је апел министарки упутила и Јавнобележничка комора Србије која је под директним утицајем министарке правде која им, по Закону о јавнобележништву одређује број, седиште, тарифу, састав дисциплинске комисија, а министар правде је и другостепени орган.

Међу потписницима је и Удружење грађана Српска лига која се, судећи по информацијама са њиховог сајта, између осталог залаже за обнову српске монархије, централизовану унитарну државу засновану на принципу концентрације државне власти, као и за обнову филозофије живота и културу рађања.

Апел министарству потписала је и организација Удружење Жељана Банатско село основано пре 15 дана, односно 15.02. 2018. и њена делатност је образовање Рома, неговање ромске културе и традиције…
Судије и тужиоци јединствени: Повуците измене Устава о правосуђу

Подсетимо, судије и тужиоци, из дана у дан износе у јавности јасне и јединствене ставове – амандмани на делове Устава који се тичу правосуђа, а који је припремила радна група Министарства правде, су неприхватљиви.

Наиме, кроз предложене амандмане, како је показала анализа Инсајдера само неколико дана после објављивања предлога новог текста Устава, крије се заправо стављање правосуђа под потпуну контролу. Први пут представници правосудне власти су уједињени у ставу да предложене промене не треба да буду усвојене.

Чим су представници Владе крајем јануара објавили амандамане и позвали на јавну расправу о променама Устава у делу који се тиче правосуђа, невладине организације, удружења тужилаца и судија, колегијуми судова широм Србије ујединили су се у ставу да овакве измена Устава воде ка угрожавању владавине права и подривању независности правосуђа.

Овим решењима, из дана у дан, супротстављају се и правосудне иниституције попут Високог савета судства, Врховног касационог суда, а један од последњих је и Апелациони суд.

Упркос апелима струке, Министарство правде и надлежни одбијају да повуку предложена решења. Премијерка Србије Ана Брнабић одговарајући недавно на питања новинара редакције Инсајдер да ли је Влада спремна да повуче предложени Нацрт измена Устава, рекла је да су сви предлози на столу али да она није за повлачење јер би то значило да се креће од нуле.

Подсетимо, до сада је око овог Нацрта одржано неколико јавних расправа широм Србије. Недавно, јавну расправу у Новом Саду напустило је више струковних удружења, а јавна расправа у Нишу одржана је готово без иједног представника струке, док су за говорницом били представник извршне власти Александар Мартиновић као и поједини грађани који су највише времена говорили о одговорности судске власти за положај у ком се налазе.

Главна јавна расправа о Нацрту Устава заказана је за данас, а учешће у њој најавила је и премијерка Ана Брнабић не би ли, како је навела, дала теми на значају и чула сугестије струке.

Мина Милановић

 

Инсајдер

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*