Од 2017. додатних шест месеци за одлазак у пензију

  0

  Жене са навршеном 61 годином живота и најмање 15 година стажа до 31. децембра могу да поднесу захтев за пензију, а ако то не ураде чекаће додатних шест месеци, кажу у Фонду ПИО.

  Kада је реч о превременом пензионисању, Јелица Тимотијевић из Фонда ПИО је рекла да је у 2016. услов за превремену пензију за жене 37 година стажа осигурања и најмање 55 година живота.

  – Могу да поднесу захтев до 31. децембра ове године и да остваре право на превремену старосну пензију – рекла је Тимотијевић за РТС.

  Она додаје да је тај услов за мушкарце 55 година и осам месеци живота и најмање 40 година стажа осигурања.

  – Од 1. јануара се мењају се услови и подиже граница за преверемену старосу пензију и за жене и мушкарце, тако да најкасније 31. децембра треба да поднесу захтев за пензију одосно да најкасније 30. децембра прекину радни однос – навела је Тимотијевић.

  Она је рекла да је 2024. изједначавају услови за жене и мушкарце за превремену старосну пензију.

  Kод жена те године би се дошло до услова – 40 година стажа осигурања и најмање 60 година живота за превремену старосну пензију,као и за мушкарце.

  – За жене следеће године је услов 55 година и осам месеци живота и 37 година и шест месеци осигурања, а за мушкарце 56 година и четири месеца живота и 40 година стажа осигурања – рекла је Тимотијевић.

  Она додаје да је умањење пензије 0,34 одсто по сваком месецу за који се раније оде у пензију, али то умањење може да буде највише за пет година, што је укупан износ од 20,4 одсто. Умањење је трајно.

  Према њеним речима, годишње у просеку у Фонд ПИО стигне око 560.000 захтева, од чега се око 93 одсто реши у законском року од два месеца.

   

   

   

   

  Танјуг

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *