Од глади свакога дана умре 20.000 људи у свету

0

Свакога дана у свету од глади умре 20.000 људи, међу њима највише је деце од једне до пет година, а готово пет милијарди долара свакодневно се троши на наоружање и у друге војне сврхе, што је морално неприхватљиво, изјавио је данас председник Савета Европског центра за мир и бивши генерални директор Унеска Федерико Мајор.

„У овом тренутку, суочавамо се са глобалним изазовима, свет је глобални и проблем са којим морамо да се суочимо је да не постоје глобалне институције”, рекао је Мајор на Међународној конференцији Европског центра за мир „Будућност света између глобализације и регионализације”.

„А шта смо урадили у погледу тих институција? Током ’80, републиканци и Реган у САД, Маргарет Тачер у Великој Британији, тада су одлучили да систем УН може да буде маргинализован и замењен плутократским групама. Не постоје демократске групе, постоје најбогатије земље света које чине плутократске групе и ту су Г6, Г7, након тога Г8, па Г20”, каже Мајор.

Он је додао да не зна како и зашто је то прихваћено, нарочито од стране европских земаља, да шест, седам, осам, 20 земаља, имају у својим рукама 196 земаља.

Мајор је додао да је глобализација с једне стране допринела научном и технолошком напретку човечанства, али је са друге стране изазвала ефекте супротне очекиваним – неолиберализам је преузео доминацију, сарадња је замењена експлоатацијом, повећала се јаз између богатих и сиромашних.

„Демократски принципи” се покоравају тржишним законима. Свега један одсто светске популације има богатство као 82 одсто других, односно 200 најбогатијих људи у свету сада је богато као укупно 2,2 милијарде људи”, рекао је Мајор.

Специјални координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бусек рекао је да се „стварају многи ентитети – Г, 7, 8, 20”, те да могу да се користе било какве бројке, али да је битан резултат.

„Али који резултат они имају? У стварности политика мора имати резултате. Уколико гледамо проблем Крима, Грчке, Савет Европе није то успео да реши. Под швајцарским председавањем то је можда дошло као тема, али није се много урадило”, рекао је Бусек.

Кључне теме дводневне Конференције „Будућност света између глобализације и регионализације” су и појава новог хладног рата, заоштравање односа Русије и САД, мигрантска криза, неповољан развој догађаја на Балкану и тешкоће са којима се суочава ЕУ.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*