Од јула јефтинији регионални роминг

Корисници српских мобилних оператера и даље ће плаћати високе цене разговор у ЕУ. Споразум важи за Србију, БиХ, Црну Гору и Македонију

0

КОРИСНИЦИ српских оператера мобилне телефоније и даље ће плаћати знатне трошкове роминга приликом путовања у иностранство. Најављено укидање роминга од 15. јуна односи се искључиво на држављане Европске уније. Ако је за утеху – и они ће, приликом доласка у Србију, плаћати више трошкове роминга када буду контактирали са својим пријатељима у државама ЕУ.

– Тренутно не постоји могућност укидања трошкова роминга за кориснике српских оператера мобилне телефоније у ЕУ, упркос заједничкој иницијативи земаља кандидата за чланство у Европској унији покренутој пре неколико година. Ово је, укратко, одговор надлежне државне агенције на питање да ли и овдашњи корисници могу да се надају укидању трошкова роминга.

Регулаторна агенција за електронске комуникације – РАТЕЛ, подсећа да Србија има склопљен споразум са суседним државама о нижим ценама роминга у региону.

– Споразум између Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније се спроводи од јула 2015. године, у складу са дефинисаном динамиком и уз заједничко квартално праћење резултата – речено је „Новостима“ у РАТЕЛ-у. – Наредно снижење цена је предвиђено за 1. јул ове године. Не можемо ништа да кажемо о даљим снижењима цена роминга, али РАТЕЛ, као и остали регионални регулатори, прати како се ова област регулише у ЕУ.

Према Одлуци која прати споразум, утврђене су максималне цене коју оператери могу да наплаћују у регионалном ромингу. Тако је цена одлазног минута у ромингу у региону тренутно највише 24 цента, а долазног седам. Од почетка јула, до даљег, цене ће бити снижене на 19 центи за одлазне позиве, а пет центи на долазне. На све ове цене треба додати и ПДВ од 20 одсто.

Када је реч о коришћењу интернета у региону, максималне цене су тренутно уједначене на 45 центи за мегабајт, а од јула ће бити упола ниже: 20 центи по мегабајту (плус ПДВ).

СМС поруке ће са садашњих осам пасти на највише шест центи, плус ПДВ.

– Примена регионалног споразума донела је позитивне ефекте – истичу у РАТЕЛ-у. – Сви мобилни оператери су известили о расту саобраћаја, нарочито кад је реч о промету података.

ЗНАЧАЈАН ПОРАСТ ИНТЕРНЕТА

– У случају припејд корисника, количина пренетих података у регионалном ромингу је порасла за 336 одсто у четвртом кварталу 2015. године у односу на исти период 2014. – показују подаци годишњег извештаја РАТЕЛ. – Код постпејд корисника количина пренетих података је у четвртом кварталу 2015. порасла за 173 одсто у односу на последње тромесечје 2014.

Збирни подаци за 2016. годину биће познати тек у јуну ове године.

Д.И. Красић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*