Од Нове године поскупљују ракија и цигарете!

Ако је судити по захтеву Европске уније, акцизе на домаћа жестока пића и цигарете биће повећане од Нове године, пише Блиц.

0

Лист наводи да је Министарству финансија већ формирана радна група која треба да припреми нови закон којим би наша акцизна политика за ову робу требало да се усклади са стандардима ЕУ.

Уколико се доследно буду следила упутства Брисела, дажбине за домаћу ракију и виски морале би да буду исте, односно наша жестина мораће да поскупи за 192 динара по литру. Другим речима, садашња акциза на српску шљивовицу која износи 124, биће 316 динара, колико се плаћа и на литар увозног вискија.

Оваква драстична корекција плод је упозорења ЕК, која сматра да акцизна политика у сектору жестоких алкохолних пића фаворизује домаћа пића, што није у складу са принципима Брисела. Извор Блица из Владе каже да је због овако чврстог става готово извесно да ће морати да се мења акцизна политика за домаћу ракију, али и цигарете.

За разлику од ракије где би требало да удар буде драстичан, код повећања акциза на цигарете ће се ићи поступно јер ће се израдити акцизни календар за наредне четири године. У њему ће се, као и у претходном, два пута годишње кориговати ове дажбине.

Наиме, у ЕУ је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета, а у Србији је то 50 евра. Ту разлику треба да премостимо у наредним годинама. Треба да се зна да у Србији се на цигарете плаћају специфична и прогресивна акциза. Специфична тренутно износи 58,5 динара по пакли, а прогресивна је 33 одсто на малопродајну цену, објашњава исти извор.

Из Министарства финансија индиректно потврђују да ће до промена у акцизној политици доћи. План је да се измене које се односе на опорезивање акцизом алкохолних пића у складу са стандардима ЕУ, изврше кроз измене и допуне Закона о акцизама, наводе у Министарству.

Ако се то деси, а има назнака да хоће, онда ће легални произвођачи прећи у илегалне. Због намета у последње две године из евиденције произвођача алкохола избрисано је 2.000 фирми.

Уколико се ова мера усвоји, држава мора да издвоји подстицаје за производњу домаћих ракија јер је то српски бренд у свету, каже Љубиша Зировић, произвођач ракије.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*