Одабрани: Ко је све постао почасни грађанин Београда

0

Данас, ово признање је углавном везано за достигнућа појединаца којима су допринели развоју Београда. То могу бити хуманитарци, спортисти, научници или књижевници.

Престижно признање које додељују власти Београда до сада је добило 30 особа на овај или онај начин заслужних за живот и развој српске престонице. Били су то махом политичари и државници, али се међу њима нашао и један писац као и редитељ.

Амбасадор Kраљевине Норвешке у Београду Арне Санес Бјернстад ускоро би требало да постане 31. почасни грађанин Београда. Приликом образложења ове одлуке градоначелник Синиша Мали је нагласио да на овај начин град жели да се одужи Његовој екселенцији на великој помоћи коју је Kраљевина Норвешка пружила Београду и Србији након поплава у мају 2014. године.

Тако ће се Арне Санес Бјернстад придружити одабраном друштву у коме се од прошле године налази и његов сународник, политичар Торвалд Столтенберг, али и руски редитељ Никита Михалков, Нелсон Мендела, Леонид Брежњев, па и сам Јосип Броз Тито.

Ово ласкаво звање уведено је 19. јула 1945. године. Први почасни грађанин српске престонице био је народни херој Пеко Дапчевић, а након њега њиме су се окитили и совјетски маршал Фјодор Толбухин и генерал-пуковник Владимир Жданов.

Доживотни председник СФР Југославије Јосип Броз Тито је титулу почаног грађанина Београда добио 25. маја 1947. године. Признање му је додељено на Дан младости који се традиционално обележавао као његов рођендан.

Од 1954. године звање почасног грађанина се додељивало скоро редовно, углавном високим страним државницима који су били у посети Југославији све до 1985. године.

Поново је уведено 2006. године када је Скупштина града сачинила нов правилник на основу кога ће се додељивати ове титуле, обзиром да није познато који су критеријуми за доделу, изузев политичке подобности, важили раније.

Данас, ово признање је углавном везано за достигнућа појединаца којима су допринели развоју Београда. То могу бити хуманитарци, спортисти, научници или књижевници.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*