Odabrani: Ko je sve postao počasni građanin Beograda

0

Danas, ovo priznanje je uglavnom vezano za dostignuća pojedinaca kojima su doprineli razvoju Beograda. To mogu biti humanitarci, sportisti, naučnici ili književnici.

Prestižno priznanje koje dodeljuju vlasti Beograda do sada je dobilo 30 osoba na ovaj ili onaj način zaslužnih za život i razvoj srpske prestonice. Bili su to mahom političari i državnici, ali se među njima našao i jedan pisac kao i reditelj.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjernstad uskoro bi trebalo da postane 31. počasni građanin Beograda. Prilikom obrazloženja ove odluke gradonačelnik Siniša Mali je naglasio da na ovaj način grad želi da se oduži Njegovoj ekselenciji na velikoj pomoći koju je Kraljevina Norveška pružila Beogradu i Srbiji nakon poplava u maju 2014. godine.

Tako će se Arne Sanes Bjernstad pridružiti odabranom društvu u kome se od prošle godine nalazi i njegov sunarodnik, političar Torvald Stoltenberg, ali i ruski reditelj Nikita Mihalkov, Nelson Mendela, Leonid Brežnjev, pa i sam Josip Broz Tito.

Ovo laskavo zvanje uvedeno je 19. jula 1945. godine. Prvi počasni građanin srpske prestonice bio je narodni heroj Peko Dapčević, a nakon njega njime su se okitili i sovjetski maršal Fjodor Tolbuhin i general-pukovnik Vladimir Ždanov.

Doživotni predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito je titulu počanog građanina Beograda dobio 25. maja 1947. godine. Priznanje mu je dodeljeno na Dan mladosti koji se tradicionalno obeležavao kao njegov rođendan.

Od 1954. godine zvanje počasnog građanina se dodeljivalo skoro redovno, uglavnom visokim stranim državnicima koji su bili u poseti Jugoslaviji sve do 1985. godine.

Ponovo je uvedeno 2006. godine kada je Skupština grada sačinila nov pravilnik na osnovu koga će se dodeljivati ove titule, obzirom da nije poznato koji su kriterijumi za dodelu, izuzev političke podobnosti, važili ranije.

Danas, ovo priznanje je uglavnom vezano za dostignuća pojedinaca kojima su doprineli razvoju Beograda. To mogu biti humanitarci, sportisti, naučnici ili književnici.

Njuzvik

POSTAVI ODGOVOR

*