Одбијен захтев Младића да лекар буде оптужен

0
Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands November 22, 2017. REUTERS/Peter Dejong/Pool

Апелационо веће судског Механизма у Хагу одбило је као неоснован обновљени захтев одбране Ратка Младића да лекар у судском притвору Паулус Фалке буде оптужен за непоштовање тог суда.

У данас објављеној одлуци, Апелационо веће је навело да Младићева одбрана није показала да је „особље у притвору УН свесно и намерно умешало у спровођење правде тако што се није повиновало налогу већа или судије“.

Судије су, такође, оцениле да у захтеву одбране нису наведени довољни разлози за уверење да је неко из особља у притвору можда поступио тако да би то било непоштовање суда.

Данашњом одлуком, Младић се упућује да своје незадовољство лечењем или условима у притвору може изразити приговором у складу с притворским правилима.

Сличан захтев Младићеве одбране раније је одбацило првостепено веће Хашког трибунала, које је бившег команданта Војске Републике Српске, у новембру прошле године, првостепено осудило на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима у БиХ.

У захтеву да против доктора Фалкеа буде покренут поступак за непоштовање суда, Младићева одбрана тврдила је да је он прикривао податке из историје болести оптуженог, упркос налогу судија да их обелодани одбрани.

Одбрана је, такође, тврдила да је Фалке спречио посету српских лекара Младићу пре него што је 22. новембра прошле године била изречена првостепена пресуда.

Браниоци су тада тражили да изрицање пресуде буде одложено док не буде утврђено да ли је Младић способан да учествује у процесу. Те захтеве одбране, Трибунал је одбио.

Младић је, првостепеном пресудом, на коју ће уложити жалбу, проглашен кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Првостепено веће Младића је ослободило оптужбе за геноцид у још шест општина у БиХ. На тај део пресуде, жалбу је најавило хашко тужилаштво.

Младић је неправоснажно осуђен за геноцид, као и за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као злочине против човечности.

У додатних пет тачака, Младић је осуђен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

Младић (76) је у притвору у Схевенингена од краја маја 2011., када су га ухапсиле и у Хаг изручиле власти Србије.

Н 1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*