Одбили послушност: Заједнички протест војске и полиције 11. децембра

0

Војни синдикат Србије и Полицијски синдикат Србије одржаће у недељу, 11. децембра, заједнички протест испред Владе Србије, најавили су председници та два синдиката, Новица Антић и Вељко Мијаиловић.

Председник ПСС Вељко Мијаиловић рекао је на конференцији за новинаре да ће протест симболично почети у минут до 12, како би се и на тај начин указало на горуће проблеме припадника снага безбедности али и на неке, како сматрају, лоше потезе у управљању тим системима.

Мијаиловић је рекао да ти синдикати не желе по сваку цену да одрже тај протест, већ да би више волели да се ти проблеми реше у преговорима са послодавцем и најавио да ће полицијски синдикат у току недеље разговарати са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Он је додао да ће на том скупу ресорном министру представници ПСС пренети захтев да се реши питање дневница за оперативни састав МУП-а као и питање линеарне једнократне исплате од 20.000 динара припадницима полиције, која је одавно обећана а сада је више нико не спомиње.

Председник ВСС Новица Антић рекао је да тај синдикат не тражи повећање плата, као што се то нетачно помињало у медијима, већ да се у оквиру средстава одређених буџетом за војску обави прерасподела и да се повећају примања за припаднике војске са најнижом платом, како би се спречио даљи одлив кадрова који прети да угрози оперативну способност војске.

Он је рекао да је стање веома тешко јер професионални војници имају тако мале плате да морају да раде по неколико послова, а многи одлазе из војске.

Антић је рекао да војска тражи да основица плате буде 75 одсто од републичког просека, као што је то законом одређено, и да се омогући синдикално деловања у јединицама, иако је признао да је након подношења кривичних пријава против врха Генералштаба, притисак на чланове синдиката ипак смањен.

Он је додао да ће ВСС тражити састанак са председником Србије Томиславом Николићем, на којем ће апеловати на њега да врати на дораду Закон о буџету како би се он исправио у делу који се тиче снага безбедности и да би се тако омогућило да се поправи материјални положај њихових припадника.

Антић је поновио да Војска Србије није ни у каквом штрајку и поручио грађанима да буду уверени да припадници оружаних снага извршавају сва наређења и своје задатке и да због њихове синдикалне борбе ничија безбедност није угрожена.

Након завршетка конференције за новинаре, представници ВСС и ПСС потписали су уговор о сарадњи са представником Синдиката руске полиције и снага безбедности Алексејем Лобарјовим и најавили да ће са руским синдикатом наставити сарадњу, пре свега у области размене искустава.

Војни и полицијски синдикалци су додали да тај чин нема никакве везе са најавом протеста јер је сарадња са јединим руским синдикатом снага безбедности планирана више од шест месеци.

 

 

 

Бета, Фонет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*