Одлучено: Од 1. септембра сви ђаци облаче униформе!

0

У најмање стотину школа широм Србије основци ће носити униформе од 1. септембра.

То показују подаци Министарства просвете на основу анкете коју су попуњавали ученици и њихови родитељи.

Многе школе се нису изјасниле, а неке су и већински одбиле предлог Министарства. Оне које желе да им ђаци носе одећу са грбом почеле су да праве финансијске планове и траже решење како ће униформе да изгледају, пишу „Вечерње новости“.

У Министарству просвете кажу да је цела акција добровољна и да ће се униформе уводити само у школама у којима се о томе позитивно изјаснило више од 50 одсто ученика и родитеља. Техничким детаљима, кажу, треба да се позабаве саме школе.

Анкета коју су попуњавали родитељи и ученици показала је даје велика разлика у ставу у зависности од краја Србије и школске управе. У Пожаревцу су 62 од 71 школе изразиле жељу да униформишу своје ђаке, док је у Ужицу, примера ради, свега девет од 44 установа гласало за увођење униформи.

У Министарству за „Новости“ наводе да униформе не треба да буду скупе, да то може да буде и обична мајица, а да је циљ да се развије колективни дух, да се повећају свест и одговорност ученика, а да школе добију додатни имиџ.

Из Министарства објашњавају да је добар начин решавања набавке униформи повезивање с текстилним школама које су у дуалном систему образовања.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*