Одлучено: Председнички и парламентарни избори 9. априла

0

Грађани Србије бираће председника државе у недељу, 9. априла, а истога дана ће скоро сигурно бити одржани и ванредни парламентарни избори

Уз ове изборе ће највероватније бити одржани и ванредни избори за Скупштину града Београда, без обзира на то што градским одборницима мандат истиче тек 2018. године.

Александар Вучић, премијер Србије и лидер Српске напредне странке, одлучио се на овај потез након што је у Србији створена референдумска клима пред редовне председничке изборе. Опозиција тако већ тврди да ће уколико не победи кандидат напредњака бити пољуљан легитимитет актуелне власти и да су у том случају у року од пола године неминовни и парламентарни избори

– Вучић је због тога одлучио да, иако је коалиција на челу са СНС-ом убедљиво победила на изборима 24. априла ове године, још једном стане на црту и опозицији, али и многобројним другим критичарима, били они на друштвеним мрежама, у невладином сектору или седели у појединим амбасадама – каже извор „Ало!” близак извршној власти.

Додатни разлог да заједно са председничким буду одржани и парламентарни избори јесте и то што постоје све назнаке да ће кампања за новог председника бити прљавија од иједне до сада и да су поједине групације спремне чак и да изазову немире како би се створила што затегнутија и неподношљивија атмосфера у друштву, а можда чак и да оспоре резултате избора.

– Све те најаве прете стабилности земље, а да не говоримо да су лоша порука страним инвеститорима. У таквој ситуацији ванредни избори би били мања штета. Иако се и са њима успоравају сви пројекти на неколико месеци, све је боље од стања у којем су институције блокиране и влада хајдучија – закључује наш извор.

Пажљиви читалац могао је и у Вучићевој изјави коју је дао у среду наслутити да је премијер спреман да на ванредним изборима реши све недоумице у вези са тим ко има легитимитет да влада Србијом.

Он је истакао да за њега не долази у обзир кохабитација са неким ко не би био председнички кандидат напредњака.

– То би значило да би Србија имала председника који би седео док Влада ради. Он би свакога дана нешто звоцао, критиковао оне што раде, имао сва права, а никакве обавезе – објаснио је премијер Вучић.

Због свега овога најлогичније решење је да напредњаци своју изборну машинерију покрену пуним гасом и да, уколико победе и на једним и на другим изборима, добију могућност да стабилно владају још четири године.

Гласање на Врбицу за успех и напредак

Занимљиво је да ће избори и ове, као и прошле године, бити одржани на велики црквени празник Цвети (Врбицу), који увек пада недељу дана пре Ускрса. Празник је установљен у Јерусалиму крајем четвртог века као успомена на последњи царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота. Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. У стара времена је у Србији био распрострањен обичај да се на Цвети цео дан шета окићен цвећем. Момци би правили букете и носили их девојкама, а сваки цвет имао је своје значење, на основу којег би оне могле да тумаче удварачева осећања: л Маргарете – Да будете лепи и крупни л Дрен – Да будете јаки и здрави л Љубичице – Да будете миришљави и привлачни л Врбове гранчице – Да сви буду напредни и успешни

 

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*