Odlučeno: Predsednički i parlamentarni izbori 9. aprila

0

Građani Srbije biraće predsednika države u nedelju, 9. aprila, a istoga dana će skoro sigurno biti održani i vanredni parlamentarni izbori

Uz ove izbore će najverovatnije biti održani i vanredni izbori za Skupštinu grada Beograda, bez obzira na to što gradskim odbornicima mandat ističe tek 2018. godine.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke, odlučio se na ovaj potez nakon što je u Srbiji stvorena referendumska klima pred redovne predsedničke izbore. Opozicija tako već tvrdi da će ukoliko ne pobedi kandidat naprednjaka biti poljuljan legitimitet aktuelne vlasti i da su u tom slučaju u roku od pola godine neminovni i parlamentarni izbori

– Vučić je zbog toga odlučio da, iako je koalicija na čelu sa SNS-om ubedljivo pobedila na izborima 24. aprila ove godine, još jednom stane na crtu i opoziciji, ali i mnogobrojnim drugim kritičarima, bili oni na društvenim mrežama, u nevladinom sektoru ili sedeli u pojedinim ambasadama – kaže izvor „Alo!” blizak izvršnoj vlasti.

Dodatni razlog da zajedno sa predsedničkim budu održani i parlamentarni izbori jeste i to što postoje sve naznake da će kampanja za novog predsednika biti prljavija od ijedne do sada i da su pojedine grupacije spremne čak i da izazovu nemire kako bi se stvorila što zategnutija i nepodnošljivija atmosfera u društvu, a možda čak i da ospore rezultate izbora.

– Sve te najave prete stabilnosti zemlje, a da ne govorimo da su loša poruka stranim investitorima. U takvoj situaciji vanredni izbori bi bili manja šteta. Iako se i sa njima usporavaju svi projekti na nekoliko meseci, sve je bolje od stanja u kojem su institucije blokirane i vlada hajdučija – zaključuje naš izvor.

Pažljivi čitalac mogao je i u Vučićevoj izjavi koju je dao u sredu naslutiti da je premijer spreman da na vanrednim izborima reši sve nedoumice u vezi sa tim ko ima legitimitet da vlada Srbijom.

On je istakao da za njega ne dolazi u obzir kohabitacija sa nekim ko ne bi bio predsednički kandidat naprednjaka.

– To bi značilo da bi Srbija imala predsednika koji bi sedeo dok Vlada radi. On bi svakoga dana nešto zvocao, kritikovao one što rade, imao sva prava, a nikakve obaveze – objasnio je premijer Vučić.

Zbog svega ovoga najlogičnije rešenje je da naprednjaci svoju izbornu mašineriju pokrenu punim gasom i da, ukoliko pobede i na jednim i na drugim izborima, dobiju mogućnost da stabilno vladaju još četiri godine.

Glasanje na Vrbicu za uspeh i napredak

Zanimljivo je da će izbori i ove, kao i prošle godine, biti održani na veliki crkveni praznik Cveti (Vrbicu), koji uvek pada nedelju dana pre Uskrsa. Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem četvrtog veka kao uspomena na poslednji carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života. Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. U stara vremena je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cveti ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje, na osnovu kojeg bi one mogle da tumače udvaračeva osećanja: l Margarete – Da budete lepi i krupni l Dren – Da budete jaki i zdravi l Ljubičice – Da budete mirišljavi i privlačni l Vrbove grančice – Da svi budu napredni i uspešni

 

 

 

 

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*