Одлука шпанског суда: Притвор за чланове Генералитета

0

Судија Националног суда Шпаније донела је одлуку о притварању осам бивших чланова Генералитета Каталоније, укључујући и бившег заменика председника владе Ориола Жункераса.

Они ће остати у притвору до разматрања случаја, преноси „Паис“.

Само бивши пословни саветник Санти Вила, који је поднео оставку уочи проглашења независности, моћи ће да остане на слободи уколико поднесе залог од педесет хиљада евра.

За бившим председником владе Каталоније Карлесом Пуџдемоном и другим члановима владе издата је међународна потерница за хапшење.

Бивши чланови Генералитета и президијума парламента Каталоније оптужени су за организовање устанка, побуне и проневере државних средстава. Њима прети до 30 година затвора.

У четвртак су неки чланови Генералитета сведочили у Националној палати правде у Мадриду. Од 14 позваних на суд бивших лидера Каталоније, у суд је стигло деветоро, укључујући бившег заменика председника Генералитета Ориол Жункерас. Пуџдемон и још четири члана његовог кабинета одбили су да се јаве суду. Они остају у Бриселу.

Пуџдемонов адвокат у Белгији, где је он отпутовао са четири члана свог смењеног кабинета, рекао је раније данас да атмосфера у Шпанији „није добра“ и да његов штићеник жели да „задржи извесну дистанцу“, али да ће сарађивати са судством, наводи Ројтерс.

Нешто раније, председник шпанског Врховног суда је рекао да би, ако се Пуџдемон не појави пред судом, нормална процедура била да се изда налог за хапшење.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*