Odluka španskog suda: Pritvor za članove Generaliteta

0

Sudija Nacionalnog suda Španije donela je odluku o pritvaranju osam bivših članova Generaliteta Katalonije, uključujući i bivšeg zamenika predsednika vlade Oriola Žunkerasa.

Oni će ostati u pritvoru do razmatranja slučaja, prenosi „Pais“.

Samo bivši poslovni savetnik Santi Vila, koji je podneo ostavku uoči proglašenja nezavisnosti, moći će da ostane na slobodi ukoliko podnese zalog od pedeset hiljada evra.

Za bivšim predsednikom vlade Katalonije Karlesom Pudždemonom i drugim članovima vlade izdata je međunarodna poternica za hapšenje.

Bivši članovi Generaliteta i prezidijuma parlamenta Katalonije optuženi su za organizovanje ustanka, pobune i pronevere državnih sredstava. Njima preti do 30 godina zatvora.

U četvrtak su neki članovi Generaliteta svedočili u Nacionalnoj palati pravde u Madridu. Od 14 pozvanih na sud bivših lidera Katalonije, u sud je stiglo devetoro, uključujući bivšeg zamenika predsednika Generaliteta Oriol Žunkeras. Pudždemon i još četiri člana njegovog kabineta odbili su da se jave sudu. Oni ostaju u Briselu.

Pudždemonov advokat u Belgiji, gde je on otputovao sa četiri člana svog smenjenog kabineta, rekao je ranije danas da atmosfera u Španiji „nije dobra“ i da njegov štićenik želi da „zadrži izvesnu distancu“, ali da će sarađivati sa sudstvom, navodi Rojters.

Nešto ranije, predsednik španskog Vrhovnog suda je rekao da bi, ako se Pudždemon ne pojavi pred sudom, normalna procedura bila da se izda nalog za hapšenje.

POSTAVI ODGOVOR

*