ОДМОТАВА СЕ КЛУПКО: Ови тајни документи решавају РЕБУС КРИЗЕ У КАТАРУ

0

Катар је направио серију тајних аранжмана са својим заливским комшијама током 2013,2014. и 2016. године, по којима је договорена обустава подршке опозиционим фракцијама у тим земљама, као и у Египту и Јемену, сазнаје амерички CNN.
Само постојање оваквих договора било је сакривено од јавности због осетљивости и државних тајни које се налазе у документима. Према тврдњи  CNN-а, који је дкумента објавио на овом линку, Катар наводно није испоштовао два договора, што би могло да објасни узрок избијања најгоре дипломатске кризе на Блиском истоку у протеклих неколико деценија.

Поштовање договора била је главна замерка заливских земаља Катару прошле недеље, када су сукобљене стране размењивале саопштења и писма са условима. С друге стране, званична Доха оптужила је Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате да су „сломили дух договора и упустили се у неиспровоцирани напад на суверенитет Катара“.

Први споразум, написан руком и направљен 23. новембра 2013. године, потписали су саудијски краљ, катарски емир и емир Кувајта. У њему се потписници јасно обавезују на поштовање интегритета и суверенитета, односно немешање у унутрашње ствари осталих заливских земаља, укључујући забрану финансијске и политичке помоћи „девијантним“ групама, како у Заливу описују опозицију и активисте за људска права.


Договор, који је назван „Ријадски споразум“, посебно спомиње забрану подршке Муслиманском братству, које је можда и највећи камен спотицања у односима Катара и остатка Залива. Наиме, остале земље упиру прстом у Катар и оптужују ту државу да „константно и богато помаже Муслиманском братству“. Такође, потписници споразума обавезали су се да нико неће помагати опозиционе групе у Јемену, земљи коју Саудијса Арабија већ две године бомбардује.

Садржај докумената

Како би оправдали свој бојкот и изолацију Катара, Саудијска Арабија и њени савезници оптужили су званичну Доху да финансира Хезболах и сличне групе, као и Муслиманско братство у Египту. У свом првом договору, државе су се такође обавезале да неће подржавати „антагонистичке медије“, што је била јасна алузија на Ал Џазиру, медијску кућу коју финансира влада Катара, и коју остале заливске земље оптужују да подржава опозиционе групе у региону, укључујући Египат и Бахреин.
Други споразум означен је као „Топ сецрет“ и датира од 16. новембра 2016. године. Он обухвата нове потписнике, укључујући краља Бахреина, принца Абу Дабија и премијера УАЕ. У документу се посебно спомиње стабилност Египта, односно обавезу потписника да раде на очувању стабилности Египта, укључујући спречавање „Ал Џазире“ да пружа медијску подршку групама које би да свргну владу Египта.

У овом документу постоји посебан одељак који се односи на „Ал Џазиру“, која је након потписивања угасила свој канал у Египту: „Ал Џазира Мубашир Миср“.

Други важан одељак односио се на Муслиманско братство, као и групе у Јемену и Саудијској Арабији које „представљају претњу стабилности Савеза заливских земаља“, групи шест земаља коју између осталих чине Саудијска Арабија, Бахреин, УАЕ и Катар.

Катар: Лажи, подметања и напад на наш суверенитет

Портпарол катарског емира објавио је саопштење у коме оптужује Саудијску Арабију и УАЕ да су „прекршили дух споразума“.

– Ако прочитате цео споразум из 2013. до краја, увидећете да он за циљ има очување стабилности и суверенитета шест земаља Савеза заливских земаља, и омогућавање њихове сарадње у јасно одређеним и за све прихватљивим оквирима. Међутим, њихови каснији захтеви, да Катар угаси Ал Џазиру, немају никакве везе са Ријадским споразумом – поручио је шеик Саиф Бин Ахмед ал-Тани.


Он је додао да тренутна листа захтева представља „незабележен напад на суверенитет Катара“ те да је због тога одбијен и осуђен у међународним оквирима.

– Ову кризу покренули су хаковање, подметање, фабриковане изјаве и координисана медијска кампања против Катара. Од самог старта, Саудијска Арабија и УАЕ покушали су да сакрију чињенице од јавности, укључујући и њихове сопствене грађане, одлазећи чак толико далеко да су забранили Ал Џазиру и друге медије у својим земљама – закључује се у саопштењу Катара.

Квартет: Катар не поштује договор

С друге стране, Саудијска Арабија, Бахреин, Кувајт и Египат издали су заједничко саопштење у којем тврде да је Катар тај који није испунио услове и захтеве из заједничког споразума.

– Четири државе истичу да су свих 13 захтева упућћених катарској влади у потпуности у складу са онима из Ријадскг споразума потписаног 2013. године – наводи се у саопштењу, и додаје се да су Саудијци, Бахреин и УАЕ још 2014. повукли своје амбасадоре из Катара, који тада „није поштовао одредбу о немешању у унутрашње ствари осталих заливских земаља“.

Zalivske zemlje upiru prstom u Dohu

Након тога, ствари су изглађене, али је прошлог месеца дошло до новог раскола када је Катар поново оптужен, овога пута да подржава тероризам. Остале земље захтевају од Дохе да „прекине све везе са терористичким групама, укључујући Муслиманско братство, ИСИС Хезболах“, као и да „зауставе пројекат изградње турске војне базе у Катару и престану да дају катарско држављанство Турцима“.

Шта је Муслиманско братство?

Муслиманска браћа, познати и као Друштво муслиманске браће или Муслиманско братство, назив је за исламистичку и панисламистичку политичку странку у Египту с подружницама у другим арапским државама.

Циљ братства који је зацртао његов оснивач Хасан ел Бана је доктрина повратка исламске очигледне судбине; царство, основано у 7. веку, које се простирало од Шпаније до Индонезије.

Zastava protiv Izraela na protestu pristalica Muslimanskog bratstva u Jordanu

Браћа су је један он најутицајнијих покрета у исламском свету, посебно у арапском свету. Прво муслиманско братство основано је у Египту 1928, и Египат се још увек сматра центром покрета; генерално је слабије у Магребу или северној Африци него је то случај са арапским светом. Огранци братства формирају главну опозицију владама у неколико исламских земаља арапског света, као што је Египат, Сирија и Јордан, и политички је активно у готово свакој муслиманској држави. У сукобу су са свим муслиманским секуларним режимима, а поред тога гаје снажу антиизраелску идеологију.

Муслиманско братство се од 2003. налази се на попису терористичких организација у Русији, од 2013. у Сирији и Египту, а од 2014. у Саудијској Арабији, УАЕ и Бахреину.

Услед дипломатског рата у Заливу, стотине камила умиру од глади и жеђи након што су избачене из Саудијске Арабије и бачене на границу где нема довољно залиха. Све је почело након што су Саудијци протерали Каратане који су поседовали фарме у тој земљи, на којима је било 15.000 камила.


С обзиром да су им дали сат времена да напусте земљу, Катарани су морали да оставе камиле. Разлог што су држављани Катара камиле држали у Саудијској Арабији је простор – Катар има свега 6.500 квадратних километара, док Саудијска Арабија има милион и триста квадратних километара површине.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*