Односи Русије и Турске враћени у нормалу

0

Председник Русије Владимир Путин је на прес-конференција са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију изјавио да је завршен период враћања у нормалу односа између Русије и Турске, након прошлогодишње кризе.

Руски председник је изјавио да су Русија и Турска расположене за јачање билатералних односа у свим сферама.

„Турска је важан и перспективан партнер Русије. Пре неког времена, билатерални односи су прошли тест изржиљвости. Сада се може са сигурношћу констатовати да је период успостављања руско-турских односа завршен. Враћамо се у нормалној сарадњи“, рекао је Путин.

Он је навео да је са Ердоганом разговарао о ограничењима и баријерама које су сметња за трговину и инвестиције, као и о перспективама међусобне размене у националним валутама.

Ограничења у трговини између Русије и Турске су већ укинута, осим оних за путовања, која остају на снази, као и на увоз парадајза из Турске, рекао је Путин.

Ердоган је изјавио да жели да се турски парадајз врати на руско тржиште „јер је укуснији“.

Путин је навео да ће Русија инвестирати у изградњу нуклеарне централе „Акујо“ 22 милијарде долара.

„Важно је осигурати безбедност руских туриста у Турској, специјалне службе Русије су спремне да помогну у томе“, навео је руски председник.

Он је саопштио да ће Турска и Русија наставити праксу међуресорних консултација о борби против тероризма.

Резултати преговора са Путином ће „бити видљиви“ већ кроз неколико дана, уверио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Сирија

Ердоган је изјавио да он и Путин траже кажњавање криваца за инцидент са хемијским оружјем у сиријском Хан Шеихуну.

„Тако варварски напад не треба да остане некажњен, данас смо се господин Путин и ја сложили да извршиоци треба да буду кажњени“, рекао је Ердоган.

Турски председник је обећао да Турска неће допустити да на њеној граници са Сиријом буду формиране јединице које су претња њеној националној безбедности.

„Искорењивање терористичких организација је наша заједничка одговорност. Ми нећемо дозволити формирање на нашој јужној граници непријатељских формација које могу да буду претња нашој територијалној целовитости и безбедности наше земље“, обећао је Ердоган.

Ердоган је позвао на стварање зона деескалације у Сирији.

„О томе сам разговарао са Путином. На преговорима у Астани је то једно од главних питања, надам се напретку“, изјавио је турски председник.

Путин сматра да ће зоне безбедности ојачати режим прекида ватре.

„О томе сам разговарао са Трампом, САД то подржавају“, рекао је он.

Он је додао да је Русија одржала прелиминарне консултације са Дамаском и Техераном на ту тему.

Без обзира на стварање зоне безбедности у Сирији, борба против тероризма ће бити настављена.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*