Održana tribina „Borba za opstanak Čarlsa Darvina“ (VIDEO)

Centar za promociju nauke je u amfiteatru Hemijskog fakulteta održao tribinu "Borba za opstanak Čarlsa Darvina".

0

Darvin nam je neophodan jer bez njega nemamo savremenu biologiju, jedna je od poruka učesnika skupa „Borba za opstanak Čarlsa Darvina“.

„Obično se čuje čovek je nastao od majmuna. Čovek i majmun imaju zajedničkog pretka i to je veoma važno razlikovati. Ja sam zapanjen da recimo neki profesori Filološkog fakulteta, koji su lingvisti, ne mogu to da shvate, ali izvinite ako ćemo da pravimo analogije, mislim mehanizmi su sasvim drugčiji, ali nije srpski nastao od češkog ili češki od srpskog nego imaju zajedničko poreklo, isto tako je besmisleno pitati zašto sada majmuni ne evoluiraju u ljude, kao što jedan jezik ne evoluira u drugi“, kaže Aleksej Terasijev iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Na tribini se nije govorilo samo o Darvinovoj teoriji.

„Sva nova saznanja danas se ugrađuju u kontekst evolucione bilogije, koja se tiču molekularne biologije, najsitnijih detalja onoga što znamo o molekulskoj osnovi života zapravo se ugrađuju u evolucionu teoriju i vešestruko je potvrđuju“, ističe evolucionista Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta.

Teologija ne doživljava teoriju evolucije kao napad na hrišćansku veru i zato nema potrebe braniti je od Darvinove teorije, kaže jedan od učesnika tribine.

„Moj stav je apsolutno kao teologa i hrišćanskog vernika da je tvorac sveta i života u svim njegovim oblicima Bog, ali pitanje kako je svet se razvio nije nešto čime se bavi teologija i nije nešto za šta objašnjenje možemo da pronađemo direktno i egzaktno da nađemo u Svetom pismu zato što nisu imali za prvenstveni cilj da ponude jedno naučno objašnjenje nastanka sveta“, navodi teolog Andrej Jeftić sa Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta.

Učesnici zaključuju i da se ne treba boriti samo za opstanak Darvinove teorije, već i za naučnu pismenost.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*