ОДУМИРЕМО: Број Срба се смањује пуних 25 година!

0

Србија је у међупописном периоду, од 2001. до 2011. године, изгубила између 367.000 и 422.000 људи, и у последњих 25 година бележи негативан природни прираштај, рекао је данас председник САНУ Владимир Kостић

„Европски живот и стил су у кризи. Полако постајемо свесни да је ђаво дошао по своје… Ово је проблем свих проблема“, рекао је Kостић на научној конференцији „Kа бољој демографској будућности Србије“.

Он је оценио да је емигрирање младих људи још један од великих проблема Србије.

„Удео високообразованих у мигрантском току је 11 пута већи него 1970-их година. Ми извозимо сопствену будућност“, рекао је Kостић и додао да Србија од 1930. има недовољан број живорођене деце, у односу на број који је потребан за просту репродукцију и да високообразоване жене у Србији просечно рађају 1,37 деце, а да је за просту репродукцију потребно нешто више од два детета.

Kада је у питању емиграција младих, Kостић је рекао да је САНУ пре два дана формирао одбор који ће се бавити контактом с научницима и људима у култури у дијаспори.

„Ми немамо илузију да ће се они вратити“, рекао је Kостић.

Министарка здужена за популациону политику у Влади Србије Славица ђукић Дејановић рекла је да је Србија шеста у Европи по старости становништва и да је просечана старост у Србији 42,7 година.

Она је казала да ће у циљу поправљања демографске слике Србије, влада направити ревизију стратегије из 2008. године и спровести пилот пројекте у четири општине са различитим мерама за подстицај рађања и да ће све мере бити локалне, па ће тако на пример у једној београдској општини бити организован превоз деце у вртић, док ће на југоистоку Србије политика бити усмерена на запошљавање.

ђукић Дејановићева казала је такође да су миграције велики проблем, да око 130.000 људи годишње промени пребивалиште, а да 15.000 људи годишње напусти Србију.

Упитана како планирају да младе, високообразоване људе који у Србији раде за минималну плату, влада подстакне да гаје децу, ђукић Дејановић је казала да ће се радити на побољшању економских фактора, али да економска ситуација није једини проблем када је реч на одлучивање за рађање, јер и земље с вишим животним стандардом имају сличну демографску слику.

„Не можемо питање гледати само кроз призму економског профита породице и разлога из те сфере. Економска стабилизација и политичка воља јесу добри стимуланси. Ако је неко са супругом имао по 30.000 динара плату, а наредне године имају по 35.000, то су већ неке шансе. Али проблеми који се нису решавали читав век, не можемо очекивати да се реше брзо“, рекла је министарка и додала да се први резултати после увођења популационих подстицаја могу видети тек за 10 година.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*