ОДУШЕВЉЕНИ ПРИРОДОМ: Србија је рај на земљи, тврде Индијци

0

СРБИЈА је рај на земљи. То поручује петочлана екипа телевизијског „Травел канала“ из Индије, која у нашој земљи снима шест 45-минутних епизода о природним лепотама и културноисторијским знаменитостима за популарну емисију „Бек пек“ (ранац).

Хедер Џејн, новинарка из Лондона и Камакија Нарајан Син, директор, Абишек Сривастава, камерман, Рахул Синг, асистент сниматеља и Рутика Море, продуценткиња, не крију одушевљење боравком у Београду и Новом Саду, а у први план истичу нашу традиционалну гостољубивост.

– Наш задатак је да прикажемо „неоткривена“ места, наравно атрактивна и да гледаоцима жељних авантура препоручимо дестинације по целом свету – каже новинарка Џејн. – Зато на путовањима живимо као обичан свет, налазимо разне алтернативне смештаје да осетимо праву драж и аутентичност и да све то пренесемо публици. Србијом смо одушевљени. Заиста, речима не можемо да опишемо колико уживамо. Овде су људи сјајни, опуштени, веома пријатни, пријатељски настројени и осећамо се добродошлим. Оно што је уочљиво јесте да се овде ужива и да се узима најлепше од живота. Код мене, у Лондону, рецимо, немамо времена једни за друге. Сигурно се враћам у Србију са пријатељима на одмор.

Екипа ове телевизије је за десетак дана посетила у Београду Калемегдан, центар града, „Бир фест“, у Новом Саду музеје, старо језгро града, Петроварадинску тврђаву, а у наредне три недеље видеће Ниш, Пожаревац, Зајечар, Мајданпек, Сокобању, Ресавску пећину, Златибор и Копаоник.

Затекли смо их на катамарану „Пливајуће острво“ на Рибарцу на којем су им капетан Александар Ћирић и водич Сања Николић уприличили „Дунавски рафтинг“ уз вожњу кајаком у Раковачком рукавцу и јединственим заласком сунца на Новосадској капији.

– Први пут смо у Србији и утисци се само смењују – каже директор Нарајан. – Читао сам о Дунаву и знам шта краси ту реку, а сада сам и доживео све чари. Богате културе долазе од народа који живе поред река, а видели смо какав фолклор Србија има и колико песама везаних за Дунав. Иначе, храна у Србији, као и пиће, могу да кажем јер смо пробали ракију, одлични су. Ја сам са североистока Индије где се једе свињетина тако да сам се лако уклопио и уживам у специјалитетима са роштиља. У наредне три недеље, колико остајемо, бићемо још богатији за нова, лепа искуства.

ОДУШЕВЉЕНИ

– Гости из Индије су одушевљени делом Дунава код Новог Сада, адама и рукавцима – каже Сања Николић, водич „Дунавског рафтинга“. – Кажу да нису могли ни да претпоставе да има прегршт делова нетакнуте природе и после целодневног боравка назвали су Дунав „српским Амазоном“ и поредили га са Гангом, као извором живота.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*