ODUŠEVLJENI PRIRODOM: Srbija je raj na zemlji, tvrde Indijci

0

SRBIJA je raj na zemlji. To poručuje petočlana ekipa televizijskog „Travel kanala“ iz Indije, koja u našoj zemlji snima šest 45-minutnih epizoda o prirodnim lepotama i kulturnoistorijskim znamenitostima za popularnu emisiju „Bek pek“ (ranac).

Heder Džejn, novinarka iz Londona i Kamakija Narajan Sin, direktor, Abišek Srivastava, kamerman, Rahul Sing, asistent snimatelja i Rutika More, producentkinja, ne kriju oduševljenje boravkom u Beogradu i Novom Sadu, a u prvi plan ističu našu tradicionalnu gostoljubivost.

– Naš zadatak je da prikažemo „neotkrivena“ mesta, naravno atraktivna i da gledaocima željnih avantura preporučimo destinacije po celom svetu – kaže novinarka Džejn. – Zato na putovanjima živimo kao običan svet, nalazimo razne alternativne smeštaje da osetimo pravu draž i autentičnost i da sve to prenesemo publici. Srbijom smo oduševljeni. Zaista, rečima ne možemo da opišemo koliko uživamo. Ovde su ljudi sjajni, opušteni, veoma prijatni, prijateljski nastrojeni i osećamo se dobrodošlim. Ono što je uočljivo jeste da se ovde uživa i da se uzima najlepše od života. Kod mene, u Londonu, recimo, nemamo vremena jedni za druge. Sigurno se vraćam u Srbiju sa prijateljima na odmor.

Ekipa ove televizije je za desetak dana posetila u Beogradu Kalemegdan, centar grada, „Bir fest“, u Novom Sadu muzeje, staro jezgro grada, Petrovaradinsku tvrđavu, a u naredne tri nedelje videće Niš, Požarevac, Zaječar, Majdanpek, Sokobanju, Resavsku pećinu, Zlatibor i Kopaonik.

Zatekli smo ih na katamaranu „Plivajuće ostrvo“ na Ribarcu na kojem su im kapetan Aleksandar Ćirić i vodič Sanja Nikolić upriličili „Dunavski rafting“ uz vožnju kajakom u Rakovačkom rukavcu i jedinstvenim zalaskom sunca na Novosadskoj kapiji.

– Prvi put smo u Srbiji i utisci se samo smenjuju – kaže direktor Narajan. – Čitao sam o Dunavu i znam šta krasi tu reku, a sada sam i doživeo sve čari. Bogate kulture dolaze od naroda koji žive pored reka, a videli smo kakav folklor Srbija ima i koliko pesama vezanih za Dunav. Inače, hrana u Srbiji, kao i piće, mogu da kažem jer smo probali rakiju, odlični su. Ja sam sa severoistoka Indije gde se jede svinjetina tako da sam se lako uklopio i uživam u specijalitetima sa roštilja. U naredne tri nedelje, koliko ostajemo, bićemo još bogatiji za nova, lepa iskustva.

ODUŠEVLJENI

– Gosti iz Indije su oduševljeni delom Dunava kod Novog Sada, adama i rukavcima – kaže Sanja Nikolić, vodič „Dunavskog raftinga“. – Kažu da nisu mogli ni da pretpostave da ima pregršt delova netaknute prirode i posle celodnevnog boravka nazvali su Dunav „srpskim Amazonom“ i poredili ga sa Gangom, kao izvorom života.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*