Огласио се репрезентативни војни синдикат: Моле министра да поднесе оставку!

0

Поздрављамо разговоре које министар одбране води са синдикатима, а тек би их поздравили кад би се они завршавали са конкретним закључцима и резултатима од општег интереса за Војску Србије и њене припаднике.

Тек површном анализом, долазимо до следећих непобитних закључака:

1.- Министар одбране избегава састанке са репрезентативним синдикатом иако му је то законска обавеза, јер му тај синдикат захтева конкретна решења на унапређењу радног и материјалног положаја запослених у систему одбране, а које је он по закону дужан да испуни.

2.- Министар одбране се не састаје са репрезентативним синдикатом због избегавања закључења посебног колективног уговора, иако му је исто такође законска обавеза.

3.- Министар одбране се не састаје са репрезентативним синдикатом јер све чини да угуши синдикално деловање у систему одбране и већ две године избегава закључење просторно-техничког споразума за несметан рад синдиката, на шта је такође обавезан по закону.

4.- Министар одбране се састаје са синдикатима чије чланство броји пар десетина чланова и чија руководства су изневерила и проневерила чланство, јер према таквим синдикатима нема никаквих обавеза, а у јавности ствара лажну слику о томе да је расположен за социјални дијалог.

5.- Министар одбране доводи себе у сукоб интереса изигравајући синдикат, стварањем наводних погодности и попуста на тржишту, а које могу остварити и остали грађани, без икаквих разлика.

Куриозитет је што ни на данашњем састанку није откривен алхемичарски процес који би нелинерно повећао зараде запосленима у систему одбране, нити смо успели да сазнамо са којим датумом и у ком износу ће припадници војске добити васкршње обећано повећање плата.

Тражили смо да се унапреде услови рада, ништа није предузето.

Тражили смо да се унапреди материјални статус, кроз понуђена, изводљива решењa, али смо на очиглед свих од Владе добили одговор „НИЈЕ ПРОБЛЕМ У ММФ-у ЈА НЕДАМ“.

Више је него очигледно да актуелна Влада Србије наставља са обмањивањем јавности и припадника војске, јер је свима јасно да не постоји воља министра одбране и Владе Србије да се поправи тренутно поражавајући и катастрофални положај припадника војске.

Господине Зоране Ђорђевићу,

Војни синдикат Србије као ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ синдикат запослених у систему одбране, овом приликом Вас моли да поднесете неопозиву оставку на функцију министра одбране, првенствено из моралних, а потом и законских разлога.

Заузимате веома одговорно место, некоме ко би можда нешто и радио за плату од 91.000 динара, а да нису у питању увозно-извозни перформанси, демагошки наступи,  ријалити шоови на сајту министарства одбране и у инструисаним медијима и праћење премијера на службеним путовањима, о нашем трошку.

Без поговора је да су ваши претходници урушавали систем одбране, али ви сте га дефинитивно и сахранили. Отерали сте преко 3.000 професионалних припадника, а запослили 500 које ми још не видимо у строју. Наравно у јавности пласирате да попуна никада није била боља, али плашимо се да ту логику не би објаснио ни покојни Анштајн.

Кадар који је примљен у службу крајем 2015.године углавном нема завршену специјалистичку обуку. Војници на добровољном служењу војног рока се ангажују искључиво као комунална радна снага и градско зеленило.

Зараде су мање него 2014.године, а да не говоримо да су безобразно мање од законског минимума, по закону донетом од стране актуелне власти, чији сте члан. Али вештим спиновањем и даље обмањујете грађане Србије да нам плате никада нису биле веће. На вашу жалост нас и наше породице нисте убедили.

Услови рада су понижавајући. Летње панталоне? Да, да , то је оно што се може видети у реклами на сајту министарства одбране. МИГ-ови, стелт технологија, толико невидљиви да их ни ми не видимо. Модернизација наоружања, оруђима враћеним у јединице са отпада, које како чујемо планирате да ремонтујете опет о нашем трошку, како би их тамо неке фирме продале ко зна коме, за ко зна које новце.

Ви кажете да новца нема, али ми знамо да га има и како рече један човек „Могли би Вас толерисати да крадуцкате…“.

На вашу велику жалост као неко ко има право и обавезу да критички прати ваш рад, морамо Вас разочарати. Оцена вашег рада је у потпуности негативна, без индиција да је можете поправити. Те Вас с тога још једном љубазно молимо да се склоните са функције коју обављате и тим чином спасите оно што је остало од некада поносне Војске Србије.

Војни синдикат Србије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*