Огњен Даковић: Ми да смо нормални, ви не бисте били популарни

  0

  Нисам ни знао колико сам зао, све док ви не рекосте колике сте доброте. Ви који вјерујете да сте нормални, збиља то и јесте. Сведени на норму, на формат. Ваша умна несавитљивост, за многа зла сноси одговорност.

  Не пада ми на памет да будем љубазан према свима Вама које не могу да смислим, кад сам једва љубазан и према онима који су ми сношљиви. Наљутите ме само Ви до којих ми није стало. Они до којих ми је стало не љуте ме. Зато ми је и стало.

  Толеранција је нетрпељивост с осмјехом. Ви сте хипокрити који колекционирају комплименте и граде споменике својој сујети кроз публикована доброчинства и пропратни сентиментални кич. Мизернији сте од разбојника, јер сте подлаци који би своју фалсификовану, романсирану биографију подвалили и мајци.

  Ви који свој завичај презирете и сматрате да сте га надмашили, доказујете да му нисте ни дорасли. Ви сте су слуге које глуме господу, у одсуству господара. Ваше отужне увертире, ваши социјални обрасци, изазивају гнушање. Ваша сабласна срдачност и усиљена отреситост гора је него било која спонтана нетрпељивост. Ваша „великодушност“ тражи захвалност. Ваша хуманост тражи признања, а ко год тражи признање, ужитак је ускратити му га. Ваше свјечаности су без весеља и страсти, али су препуне социјалне мимикрије и задатих реакција. Испразна људска трансакција.

  Ви који свима најавите да на љетовање идете, немојте случајно по повратку, тријумфалне фотографије да нам не покажете. Ако сте Ви наши, ми онда нисмо своји. Ми да смо нормални, ви не бисте били популарни. Нећете имати подршку за вашу мисију. Неће вас доживјети к’о месију. Због Вас који знате шта хоћете, не долазе до изражаја, они који знају шта би требало. Одустаните јер свијет се неће промијенити, а ви ћете се боље осјећати. Свијет би се претворио у рај, када би они који никог нису задужили привилегије одбијали. Слажем се да је мудрост уједно и једноставност, али Ви глупост прогласисте за једноставност!

  Постоји посебна врста глупана, која је поносна јер је неинформисана. То сте Ви који наводно знате, које информације не требате. Вама који тврдите да ћете помоћи, честитаћемо ако нећете још и одмоћи.

  Добрих је мало, као и оних злих. Највише је Вас безличних. Ви ћете се повиновати сили од које се бојите, а не оној која би да им окове откује. Будите “позитивни“ у раздобљу кад нисте спонтани, и то арлаучите на сав глас, јер храброст за себе дозна у зао час. Будите позитивни све док не схватите колико сте извјештачении.Будите позитивни, све док се не распаднете од неурозе, која пријети да ће цио свијет силом усрећити. И заиста је гријех тај ваш усиљен осмјех к’о замрзнут плач. Не није то трач.

  Ви који који лако обећавате, тешко испуњавате. Ви који настојите праведни бити, нисте то у својој бити, јер да јесте, који би ђаво имали настојати!?

  Претпоставља се да Ви, саблажњени туђим моралним посрнућима, преподобно лебдите око манастира, док вам божанска симфонија у срцима свира. Непоштоване улизице, најмање вас цијене они којима се јавно дивите, а потајно им завидите. Ви им као пропагандни добош служите.

  Сви ви који посежете за цитатима, покушајте да посегнете и за наводницима.

  Ви који спартански васпитавате ђецу, што их препадате виком и мрштењем, што их тучете, душе сте ситне и проклете. Тукао бих све Вас родитеље који тучете своју ђецу. Строги су они који би да их се неко боји.

  Kо год би да буде опасан, није нормалан. Ви који сте у стању да зарад „вишег“ циља будете сурови, Ви бисте то били, све и да нисте такав циљ себи задали. Сви ћемо једног дана нестати. И ви који сте здраво живјели, и ми који смо уживали.

  15450986_10154738218392768_1995414875_n

  Огњен Даковић

  ПАТРИОТ

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *