Огњен Пантовић: Референдум у Српској – заједничка побед српског народа и Русије

2

Српски народ је референдумом на најдемократскији начин одбранио суверенитет, достојанство и национално јединство Републике Српске. Моћна Русија је и овога пута, подржавши референдум, потврдила да је највећи пријатељ и савезник српског народа, истиче у разговору за Печат Огњен Пантовић, народни посланик Српске народне партије Ненада Поповића

Као народни посланик били сте једини представник званичне Србије на референдуму у Републици Српској. Откуд Ви у Бањалуци, с обзиром на то да је Ваша партија у коалицији са Српском напредном странком, која је била приметно уздржана у вези са референдумом?

Пантовић: Референдум је подржао читав српски народ. Једна од главних одлика наше партије је бескомпромисно залагање за заштиту права и интереса Срба у региону. Увек ћемо одлучно стати у одбрану кључних националних и државних интереса Србије, а посебно када је реч о одбрани српског народа у Републици Српској. Зато смо и позивали на јединство око референдума јер нема важнијег националног задатка од заштите српског народа који је изложен незапамћеном прогону и данас је најугроженији народ у Европи. Гласањем “за” српски народ је још једном потврдио да је јединствен кад год је тешко и када му прете споља.

Били сте у Бањалуци током читавог референдума. Коју поруку су, по Вама, послали грађани и руководство Српске?

Пантовић: Важно је што су референдум подржали и власт и опозиција у Републици Српској, не дозволивши да политичке разлике угрозе национално јединство. Чињеница да током референдума није забележен ни најмањи инцидент треба да чини поносним сваког Србина. На величанствен начин је испољена зрелост већинског српског народа и наглашена његова одлучност да одбрани самосталност и суверенитет Републике Српске. Званичници из Сарајева ударали су једно време у ратничке бубњеве, али када су видели да је српски народ са обе стране Дрине јединствен, и да има подршку велике и моћне Русије и Владимира Путина, ти ратнички бубњеви су утихнули.

Ognjen Pantovic i Milorad Dodik 2509 2016

Додик је дакле, упркос притисцима, показао да не да Српску?

Пантовић: Милорад Додик успешно је одолео жестоким притисцима дела међународне заједнице који се противио одржавању референдума. Био је свестан да штитећи Српску, штити српски народ западно од Дрине од новог геноцида и коначног нестанка Срба са тих простора. Мој отац се борио у рату и као дечак сам преживео све ратне страхоте. Зато сам изузетно поносан што је народ у Србији дао снажну и неподељену подршку референдуму у Републици Српској. Та подршка значи да жртве свих бораца који су погинули у рату нису биле узалудне, већ да су оне препознате као залог и темељ нове српске државе на западној обали Дрине, коју данас славимо као нашу Републику Српску. Као политичари имамо одговорност према свим жртвама, и према читавом српском народу, да оно што су нам ти неустрашиви људи оставили у залог сачувамо и оснажимо.

Колико је у томе помогла Русија?

Пантовић: Моћна Русија је и овога пута, подржавши референдум, потврдила да је највећи пријатељ и савезник Срба. Владимир Путин и Русија никада неће окренути леђа братском српском народу. Зато је успех референдума заједничка победа српског народа и Русије у одбрани самосталности Републике Српске и њених права која су јој загарантована Дејтонским споразумом.

Црногорски режим врши ”идентитетски геноцид” над Србима у Црној Гори

 

Рекли сте да је српски народ изложен прогону и да је данас најугроженији народ у Европи. Где су његова права и слободе најугроженији?

 

Пантовић: У Хрватској, као и у нашој јужној покрајини Косову и Метохији, ситуација за Србе је изузетно тешка, али у овом тренутку изгледа да нигде није теже бити Србин него у Црној Гори. Свакодневно се у Црној Гори, која је утемељена на српском националном индетитету, грубо крше права српског народа и свих оних који се изјашњавају као Срби. Искорењују се српско писмо и језик, српски писци се избацују из читанки, хапсе се српски политички лидери и спроводи најбруталније насиље над Српском православном црквом. Црногорски режим жели да избрише свако сећање на вишевековно нераскидиво братство Срба и Црногораца. Званични Београд мора одлучније да стане у заштиту српског народа у Црној Гори над којим се спроводи ”идентитетски геноцид” од стране криминалног режима у Подгорици.

Печат

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*