Олакшице: Бесплатна суђења за сиротињу!

0

Нацрт закона о бесплатној правној помоћи предвиђа повластице за кориснике социјалне помоћи и дечјег додатка, жртве породичног насиља и трговине људима, азиланте и избеглице, децу у систему социјалне заштите

Бесплатну правну помоћ од 2018. године требало би да добију корисници социјалне помоћи и дечјег додатка, жртве породичног насиља, тортуре и трговине људима, азиланти и избеглице, деца у систему социјалне заштите, али и они који би због плаћања услуга судова и адвоката могли да постану социјални случајеви.

Србија ће, након шест година чекања, до краја 2016. добити закон о бесплатној правној помоћи (БПП), али примена почиње 2018. Нацрт закона предвиђа могућност БПП за шири круг корисника у односу на раније верзије прописа, а процена је да ће државу све коштати око 5,6 милиона евра годишње.

pravna-pomoc-siromasni-siromastvo-1475785181-1006737

Милан Филиповић, стручњак Kомитета правника за људска права Јуком, каже да је важно да је предвиђен БПП за оне које би трошкови поступка могли економски да угрозе и истакао да би то решење омогућило да помоћ траже и људи с приходима од 20.000 до 30.000 динара.
– Ово је веома важно јер су услови за социјалну помоћ доста рестриктивни и та помоћ је много ниска, око 7.000 динара месечно, тако да би се проширио круг потенцијалних корисника с обзиром на високе адвокатске тарифе и трошкове поступка на широк круг људи – навео је он.

Филиповић сматра да је лоше то што је БПП онемогућен у прекршајним поступцима у којима није запрећена казна затвора.

Биљана Бјелетић, представник Адвокатске коморе Србије (АKС) у радној групи Министарства за израду закона, каже за Kурир да АKС сматра да је добро што је то министарство прихватило став адвокатуре да је нужно усклађивање закона с Уставом, али да то није учињено до краја.
– Главне замерке односе се на дефинисање БПП, који је јединствен и не може бити подељен онако како је то учињено, јер се уводи бесплатна правна подршка и дефинише као посебна врста БПП. Такође, и на одређење круга пружалаца бесплатне правне подршке, коју, између осталих, пружају правни факултети, што је за адвокатуру неприхватљиво, пре свега из угла будућих корисника – истиче она. Доношење закона је један од услова за напредак преговора са ЕУ.

Министарство правде
ИНФОРМИСАЋЕМО ГРАЂАНЕ

У Министарству правде кажу да примена закона пре 2018. није могућа јер је потребна припрема административних капацитета за спровођење прописа.
– У наредном периоду планирано је и организовање јавне кампање, у оквиру које ће се грађани информисати о закону, условима које треба да остваре корисници БПП и другим значајним питањима – наводе у том министарству и додају да је током израде нацрта спроведена јавна расправа, да је мишљење дала и Европска комисија, као и да је текст накнадно измењен.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*