Олимпијска бакља је дело нацистичке пропаганде

0

Вероватно најлепша и најпознатија традиција Олимпијских игара јесте чувени Олимпијски пламен са све бакљом која се штафетно преноси од грчке Олимпије до града у којем се те године одржавају Игре. Симбол вечне ватре и симбол уједињења народа са свих континената са истим циљем – преношење бакље заиста има предивно значење. Штета па је за њега заслушан Адолф Хитлер лично.

Пре Олимпијских игара 1936. године у Берлину, традиција преношења бакље од земље до земље и од руке до руке уопште није постојала – или се макар није практиковала још од 80. године пре нове ере, када су то радили стари Грци. А онда је Немачка организовала Олимпијске игре и Хитлер је био решен да на сваки могучи начин покаже како његова земља цвета, упркос поразу у Првом светском рату. Упослио је најоштрије умове тадашње нацистичке Немачке како би смислили добар план да људима покажу колико је, знате, Хитлеров Берлин страва и како би та порука стигла то што ширих народних маса. Први је на идеју за бакљу дошао професор из Берлина Kарл Дим, који је био и организатор ОИ – повезао је античку грчку традицију са нацистима, што се Хитлеру јако допало, будући да је веровао да је античка Грчка била претеча аријевске Немачке.

Спортска, когнитивна битка буди најбоље људске карактеристике. Она не раздваја већ, насупрот, уједињује борце у разумевању и међусобном поштовању. Такође ће помоћи и да се повежу земље у духу мира. Управо зато Олимпијски пламен не сме никад да утихне“, рекао је Хитлер на отварању ОИ.

Ако вам све то звучли као класична нацистичка пропаганда, то је зато што читаве Олимпијске игре те године управо то и јесу биле. Адолф Хитлер је водио своју кампању и био је свестан тога да она никад не престаје. Занимљиво је да неки историчари тврде да је сам Хитлер био против ОИ, али да га је Јозеф Гебелс убедио да таква манифестација може сјајно да послужи за демонстрацију моћи нациста. Гебелс је у Олимпијским играма видео јединствену прилику да се покаже моћ немачког народа.

Путања кретања бакље је била до детаља испланирана од стране нацистичких вођа и то тако да се остави што боља слика о Трећем рајху. Kако бише ББЦ, жеља им је била да се представе као модерна, економски динамична држава са све већим интернационалим утицајем. Укратко, Хитлер је хтео да свако ко дође на Игре, из Берлина оде одушевљен снагом његове власти.

Бакља се, поврх свега, савршено уклопила у нацистичку пропаганду, будући да су нацисти редовно правили параде са упаљеним бакљама како би привукли што већи број младих Немаца у нацистички покрет.

Хитлерова пропаганда је имала сјајан ефекат на посетиоце, а бакља се и данас носи по принципу који су смислили нацисти – само сада са искрено лепом поруком.

 

Ноизз

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*