Оливер Ивановић: Иза мог хапшења стоји страни фактор

0

Лидер косовске Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (СДП) Оливер Ивановић, који се налази у кућном притвору у Kосовској Митровици оценио је да је „Бриселски споразум (Београда и Приштине) добар, јер је најважније да се још увек разговара

– Нисам присталица тога да се унапред намећу теме, важно је да се срећу и разговарају – рекао је Ивановић и изразио наду да ће „уз одређене политичке ограде и обезбеђења у једном тренутку премијери Србије и Kосова моћи да телефоном позову један другог и најаве неке догађаје“ .

– Око статуса Kосова неће се дуго сложити. За Србију је Kосово део Србије, у Приштини , Бриселу и Вашингтону не треба да имају илузије. Kосово неће бити признато од стране Србије, а пошто Србија то неће урадити, то неће учинити и најмање две велике силе, што значи неће ни Савет безбедности УН, а то опет значи да Kосово неће бити међународно признато – рекао је Ивановић.

Према његовим речима, Kосово ће имати статус какав сада има, али не више од тога.

– Је бих волео да они имају директне разговоре , да почну да причају о помирењу. У овом тренутку видим велико достигнуће у тој области – додао је Ивановић.

Он је објаснио да на Kосову постоје три линије комуникације са Албанцима – прва линија су криминалци и та комуникација је све време била неометана, друга линија је невладин сектор, заједнички пројекти, новац који даје нека међународна невладина организација , и трећа група су привредници.

– Привредници имају заједнички интерес, који подразумева редовну и нормалну комуникацију без високих политичких тема. Они не треба да разговарају о статусу Kосова али треба да укажу владама у Приштини и Београду на то шта треба да и се поправи у законској регулативи како би њихова сарадња била још боља – рекао је Оливер Ивановић.

Он наглашава да свако ко размишља о помирењу, а до помирења мора доћи, треба да размишља и о киднапованим и несталим лицима.

– То питање је запостављено и, по мојим сазнањима, Приштина није хтела да о томе разговара, јер би отварање теме несталих Срба отворило многе оптужнице против Албанаца. Одбијају да признају да су Срби убијани, а за убијене Албанце у Хагу има више од 50 високих државних службеника, полицајаца и војника Срба којима је суђено – каже лидер ГИ СДП.

Ивановић сматра да иза његовог хапшења и трогодишњег боравка у затвору не стоје Албанци, већ међународни фактор на Kосову.

– То је калкулантска комбинација неколико међународних представника, који су хтели да се прикажу Албанцима да хапсе и Србе због ратног злочина и тешких кривичних дела. Ја сам био препознатљив као лик дуги низ година и тако сам одабран, а власти у Приштини су то користили за умиривање своје јавности, али не могу да кажем да стоје иза лажне оптужнице – рекао је он .

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*