Оливер Стоун: Америка је као слон на стероидима

0

Реномирани филмски режисер чији провокативни филмови већ деценијама поларизују и интригирају публику, вратио са новим филмом о узбуњивачу Едварду Сноудену, који ће почети да се приказује крајем месеца.

У свом недавном интервјуу за норвешке медије, овај добитник Оскара отворено говори о рату, демократији и американизму.

Амерички режисер Оливер Стоун сматра да су изјаве о умешаности Русије у хакерске нападе на сервере Националног комитета Демократске партије САД неосноване.

„Мислим да је то огромна фикција чији је циљ да се сакрије оно што се стварно дешава“, рекао је Стоун. Говорећи о томе ко је, уствари, одговоран за сајбер-нападе у САД, Стоун је истакао:

„Стручњаци за истраживање са којима сам говорио објаснили су ми да су то највероватније урадили Американци.“ Подсећамо да је крајем јула сајт Викиликс објавио податке са сервера Националног комитета Демократске партије САД у које су упали хакери. Хаковање је открило пристрасност партијских званичника у корист Хилари Kлинтон, а на штету њеног противника Бернија Сандерса.

Представници Демократске партије, међу којима и амерички председник Барак Обама, нису искључили да постоји веза хакера са руским властима и изјавили су да тај скандал може да иде у корист републиканског кандидата Доналда Трампа, који се више пута залагао за успостављање пријатељских односа са Москвом.

За разлику од европских медија који су одушевљени због изгледа да Хилари Kлинтон победи на америчким председничким изборима, Стоун не верује да ће се америчка спољна политика побољшати под влашћу Kлинтонове, која је вероватни победник упркос њеним здравственим проблемима. Стоун је истакао да Европа треба да одбаци своје страхове у вези са Трампом и да се плаши Kлинтонове. Стоунова критика Kлинтонове евидентна је и у једној од последњих сцена у његовом најновијем филму.

„Она је одувек подржавала војна решења. Чини се да ништа није научила. Хаос који је створила у Либији прилично је обликовао садашње проблеме са ДАЕШ-ом. Политичар би требало да буде флексибилан, али то је нешто што Kлинтоновој недостаје“, наводи Стоун.

Индиректно, Стоун је Kлинтонову чак назвао будућим тиранином. „Не мислим да ће она имати неки приговор на покретање масовног надзора америчких грађана који се усуде да јој противрече. Тада ћемо очигледно ићи ка полицијској држави“, казао је Стоун.

Прикладно је да је нови филм Оливера Стоуна је о Едварду Сноудену, узбуњивачу који је открио о масовном прислушкивању у САД. Филм је морао да се сними у Европи, јер ниједна холивудска компанија није желела да га сними.

Стоун каже да сви људи имају нешто да сакрију. То нема везе са криминалом и терористичким намерама и ако је контрола моћи важнија од појединца онда је то једнако одрицању слободе.

„Није влада она која нам даје слободу. Сетите се да смо ми, грађани, они који смо влади дали одређена права. Влада, стога, не може да претпостави да има аутоматско право на нашу приватност, али то је оно што се, нажалост, сада дешава“, истиче Стоун.

Он сматра да не постоји никакав доказ да је насумични масовни надзор икада ишта открио. Напротив, не треба изоставити добри стари детективски рад. Европи није непознат тероризам, а терористичке акције фракције Црвене армије или ИРА-е, на крају су зауставили дипломатија и детективски рад.

„Постоји разлика између масовног прислушкивања и стратешког надзора појединаца или група. Веровање да би надгледање свега без дискриминације, да би се уграбио један траг, могло би да спречи инцидент, типично је америчко размишљање. На исти начин водимо и наше ратове. Америка је као слон на стероидима“, закључио је Оливер Стоун.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*