Омиљени Вучићев професор: Kако је Владимир Вулетић изабран за члана УО РТС?!

  1

  У априлу ове године изабран је нови Управни одбор Радио телевизије Србије (УО РТС), на чије чело је постављен професор доктор Владимир Вулетић, редовни професор Филозофског факултета у Београду.

  Као институција која је проф. Вулетића предложила у УО РТС, појављује се „Центар за примењена друштвена истраживања“ (ЦПДИ) и председница ЦПДИ др Јелисавета Вукелић. Из документа у прилогу се види да је Вулетић сагласан са предлогом, доставља се и његова радна биографија која га квалификује за ту функцију, а сам Вулетић писмено изјављује да не постоје сметње из члана 17. Закона о јавним медијским сервисима (ЗЈМС).

  Ипак, занимљиво је „простудирати“ предлагача. ЦПДИ „не постоји“ на интернету. Истина, може се наћи да је та институција објавила „Студију о избеглицама у Србији“ за 2016. годину, у сарадњи са Фондацијом Фридрих Еберт. Аутори те студије су проф. др Владимир Вулетић, те др Драган Станојевић, др Јелисавета Вукелић и др Јелена Пешић

  Ако погледамо Агенцију за привредне регистре (АПР), можемо су уверити да су последња три аутора поменуте студије и законски заступници ЦПДИ, а међу њима видимо и председницу, др Јелисавету Вукелић која је у својству председнице ЦПДИ предложила Вулетића за УО РТС.

  Ко је Јелисавета Вукелић? Видимо да је доцент на одељењу Социологије београдског Филозофског факултета. Докторску дисертацију „Могућности настанка и развоја еколошког покрета у Србији у контексту постсоцијалистичке трансформације“, одбранила почетком 2015. године пред комисијом чији је члан био и проф. др Владимир Вулетић.

  Према АПР-у, законски заступник ЦПДИ је и Јелена Пешић. Ко је она? Упс! Замислите. И она доцент на одељењу Социологије Филозофског факултета у Београду. За доцента је изабрана у мају ове године. Председник комисије који је предложила Изборном већу Филозофског факултета њену доцентуру је погађате, Владимир Вулетић.

  Трећег законског заступника ЦПДИ, Драгана Станојевића није требало ни „проверавати“. И он је наравно доцент на одељењу Социологије београдског Филозофског факултета.

  Е сад да се позабавимо Вулетићевом кандидатуром. Из самог документа видимо да је предлагач, ЦПДИ, регулаторном телу за електронске медије упутио предлог за Вулетића у чланство УО РТС, 10. децембра 2015. године. Занимљиво је да је први покушај регистрације ЦПДИ у АПР обављен само непуна два месеца раније, тј. у октобру 2015. године. Тада је Нивес Чулић из АПР одбила регистрацију, адресујући документ на Јелисавету Вукелић, уз образложење да нису достављене оверене фотокопије личних карата остала два заступника (Јелене Пешић и Драгана Станојевића).

  Пошто се рок за пријаву кандидата за УО РТС ближио, личне карте су ваљда на брзину наново копиране и оверене и уследила је друга регистрација, 1. децембра 2015. године, која је овога пута прихваћена и АПР је издао решење. Пут за Вулетићеву кандидатуру је тада био отворен.

  Треба још додати да је на званичној Вулетићевој кандидатури као адреса ЦПДИ наведена улица Хаџи Милентијева 48 у Београду. Говоримо о документу од 10. децембра 2015. године. А само девет дана раније, АПР доноси Решење о регистрацији ЦПДИ чије се седиште налази у улици Цара Уроша 27 у Београду. А онда решењем од 24. марта 2016. године, АПР врши промену адресе која се сада (ваљда) налази у улици Пеђе Милосављевића 29/25 на Новом Београду.

  Право замешатељство са адресама, али нигде у званичним документима не „фигурира“ та Хаџи Милентијева. Професоре Вулетићу, где се налазило седиште Вашег предлагача када су Вас кандидовали? Немогуће да не знате, јер су две доценткиње докторирале и изабране у научно наставно звање под Вашим чланством и председниковањем у комисијама…

  Проф. др Владимир Вулетић је недавно путем РТС на челу чијег УО се налази упутио Отворено писмо јавности, у којем „поводом анонимних напада, тражи да Агенција за борбу против корупције испита његов наводни сукоб интереса у процесу кандидовања за члана Управног одбора.“

  Док се Агенција за борбу против корупције не огласи, др Вулетић би могао да одговори на неколико простих питања:

  • Да ли је ЦПДИ настао само са намером да би се озваничила његова кандидатура? Могуће и да није, али просто, недостатак референце сем једног објављеног рада, непостојање званичне интернет презентације где би се јавност могла упознати са радом тог Удружења, односно „журба“ са регистровањем ЦПДИ у АПР буквално на неколико дана до предаје кандидатуре за УО РТС; сваки појединачни разлог и свеукупно, наводе на такав закључак!?
  • Иако је „уобичајена пракса у академском свету“ да предлагачи за његово именовање буду људи који га „најбоље познају“, проф. Вулетић указује у свом Отвореном писму да та пракса „не мора нужно бити јасна људима који не припадају академској заједници.“ У реду! Онда нам објасните, без обзира на све изнето, како то да два члана и законска заступника ЦПДИ, буду особе којима сте, једној били у комисији за доцентуру, другој били у комисији за докторат, док података за доцентуру др Драгана Станојевића нема!? Истина, нисте му били у комисији, нити ментор приликом израде докторске дисератције, али подаци о избору у звање доцента су склоњени са сајта Филозофског факултета! Судећи по претходна два случаја, врло могуће да сте били у комисији.

  Питање простије да не може бити!

  • Да ли сте са своја три студента и сарадника са Универзитета, основали средином прошле године ЦПДИ, односно, регистровали га у децембру 2015. године, како би Вас ЦПДИ кандидовао за УО РТС?

  Не мора корупција нужно да значи само финасијску „акробатику“. Из свега изнетог можемо закључити да има и неких других интереса.

  Уосталом, закључите сами!

  ПАТРИОТ

  1 КОМЕНТАР

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *