Омладина ДСС и Двери у центру Београда одржала перформанс „Мирдита, лаку ноћ”

0

ПРЕДСТАВНИЦИ омладине Демократске странке Србије (ДСС) и покрета Двери вечерас су испред Дома омладине у Београду одржали перформанс “Мирдита, лаку ноћ”, у оквиру којег су отворили изложбу фотографија српских културних баштина на Косову и Метохији у знак протеста због одржавања фестивала “Мирдита, добар дан”, који организује Иницијатива младих за људска права.

Председник омладине ДСС Здравко Веселинов позвао је власт да забрани рад Иницијативе младих за људска права, рекавши да та организација делује противуставно.

“Та организација делује антиуставно зато што на њиховом сајту и у њиховом програму јасно пише да делују на територији Србије и Косова. За нас је то неприхватљиво”, казао је Веселинов новинарима испред Дома омладине.

Он је казао да Албанци са Косова и Метохије свакодневно већ неколико деценија показују како промовишу своју културу “од 1990-тих година прошлог века преко погрома 2004. до јучерашњег догађаја код Клине када су нападнути Срби који нису могли да посете село”.

“Албанци нам тиме показују како се на њиховом језику каже добар дан”, рекао је он и додао да културним и умереним методама изражавају своје незадовољство.

Представница омладине Двери Јелена Вујановић критиковала је фестивал “Мирдита, добар дан”, рекавши да представља Косово као независну државу, што је противуставно.

Позвала је институције да реагују на организовање тог фестивала, наводећи да док год Србија не призна Косово у држави не може да се организује било шта што говори о “нормализацији односа Србије и Косова”.

“Запитала бих се да ли нереаговање институција нама младима шаље поруку да ми онда можемо да радимо све друго што је противуставно. Да ли онда можемо да кршимо закон без икакве реакције? Ако може Иницијатива младих да организује нешто што је противуставно онда ја могу да идем да обијем банку, зар то није исто”, упитала је она.

Она је казала да “фестивал говори о некаквом приближавању култура Србије и Косова”, а да уместо тога треба да се штити српска културна баштина на Косову и Метохији.

“То је први корак за било шта даље. То је наша порука. Наша порука је да тај фестивал више не треба да се одржава. ‘Мирдита, лаку ноћ’“, казала је Јелена Вујановић.

Она је казала да сутра, 30. маја за када је најављено отварање фестивала Инцијативе младих за људска права “Мирдита, добар дан” неће организовати било какву насилну акцију.

Представници омладине ДСС и Двери поставили су пано на који су закачили слике српске културне баштине на Косову и Метохији, а потом пресекли црвену траку уз поруку “Мирдита, лаку ноћ”.

Грађанима и грађанкама су поделили летке на којима се наводи да “Фестивал ‘Мирдита, добар дан’ тражи приближавање култура Србије и Косова”, док ДСС и Двери траже “очување угрожене српске културне баштине на Косову и Метохији и поштовање Устава”.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*