„Он је ударио СВОЈУ жену! – то није насиље

0

Наше друштво генерално толерише насиље од стране мушкарца. Од жене се у друштву такво понашање и не очекује. Чак се све чешће могу чути коментари типа: „То није насиље, он је ударио своју жену“, чиме се подржава став да је нормално да мушкарац дигне руку на жену – упозорава Павловић

Статистика у Србији је поражавајућа – у Србији је од почетка године у породичном насиљу убијено 18 жена, а шамар је постао „као добар дан“. Народ је толико огуглао на то да кад на улици виде да мушкарац малтретира жену, нико ни не реагује! Стручњаци сматрају да ће партнерског насиља бити све више јер је незадовољство међу људима начином живота нарасло.

Сања Павловић из Аутономног женског центра каже да се шамар више не препознаје као насиље и да „нормализована појава“.

– Наше друштво генерално толерише насиље од стране мушкарца. Од жене се удруштву такво понашање и не очекује. Чак се све чешће могу чути коментари типа: „То није насиље, он је ударио своју жену“, чиме се подржава став да је нормално да мушкарац дигне руку на жену – упозорава Павловић.

Она још скреће пажњу на то да је шамар недопустиво и законски кажњиво понашање и да „где је један шамар, ту је још много њих“.

Према речима психолога Александра Шибула, шамар није постао нормална појава, али јесте учесталија услед растућег незадовољства међу људима.

– Шамар је део психопатолошког понашања. Неко је агресиван јер је био малтретиран као дете, па сад има потребу да то врати кроз партнерски однос. Други разлог је растуће незадовољство услед чега је слаба контрола агресије коју искаљујемо најчешће на најближима јер ту немамо снажну социјалну улогу као у послу – објашњава Шибул.

– Први је што је то истовремено и насиље и претња насиљем – „већим“ шамаром или другом врстом удараца. Друго, иако је разумно телесно кажњавање деце прихватљиво, децу никада не треба ошамарити или ударити по глави. Шамар је истовремо и понижавање друге особе, јер се повређује оно што је Владета Јеротић назвао „достојанством главе“ – наводи Миливојевић и додаје:

– Kада девојка или младић пристане на „мали“ шамар, он је несвесно направио психолошки уговор са другом особом да је такво понашање у реду и дао јој дозволу да то понови и у некој другој ситуацији. Зато је важно реаговати веома оштро и забранити такво понашање или чак раскинути однос са особом која је склона да шамара у конфликтним ситуацијама – закључује овај психотерапеут.

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*