Они што разбише Авганистан, Ирак и Либију жале се да је Русија наумила да их ослаби!

0

Витолд ВАШЧИКОВСКИ: Скептичан сам поводом тврдње Петера Сијарта (шефа мађарске дипломатије) да Русија нема намеру да нападне ниједну чланицу NATO. Надајмо се да ће време показати да си био у праву. Ипак, једно знам сигурно а то је да су 2014. године рат и агресија први пут постали део европске политике од Другог светског рата а ОЕБС, важан елемент европске архитектуре безбедности показао је да није у стању да изађе ефикасно на крај са украјинском кризом
ФАКТИ: Изговори Пољак да су 2014-те „рат и агресија први пут постали део европске политике од Другог светског рата а ОЕБС, важан елемент европске архитектуре безбедности“ и – остаде жив. Као да агресије NATO 1999. на СР Југославију није ни било! Као да је то Западу подметнула и приписала српска или руска пропаганда! Овакви бедници као да су поверовали у сопствене лажи и пропаганду! Ех, да је среће – и Србија би учествовала у слабљењу NATO!
ШЕФ пољске дипломатије Витолд Вашчиковски упозорио је током посете Будимпешти да ће Русија учинити све да ослаби јединство NATO-а и да зато одлуке са јулског самита у Варшави о размештању NATO снага на источном крилу, у Пољској и балтичким земљама, морају да буду тек почетак процеса јачања савезничких снага на границама са Русијом.

„Русија ће прибећи свим средствима да ослаби јединство NATO-а“, казао је у понедељак Вашчиковски на редовном саветовању мађарских амбасадора у свету у Будимпешти на којем су, поред Вашчиковског, овогодишњи гости били и шеф дипломатије Чешке Лубимор Заоралек и Словачке Мирослав Лајчак, јављају данас пољски медији.

Вашчиковски је са скепсом подсетио на изјаву шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта да Русија нема намеру да нападне ниједну чланицу NATO-а и казао да се нада да ће време показати да је мађарски министар у праву.

„Надајмо се да ће време показати да си био у праву. Ипак, једно знам сигурно а то је да су 2014. године рат и агресија први пут постали део европске политике од Другог светског рата а ОЕБС, важан елемент европске архитектуре безбедности показао је да није у стању да изађе ефикасно на крај са украјинском кризом“, рекао је Вашчиковски.

Пољским новинарима након састанка са амбасадорима Вашчиковски је признао да не увиђају сви у ЕУ, у NATO-у, па чак и у региону Вишеградске групе озбиљност претњи које долазе из Русије.

„Ми смо у тешком положају зато што смо суседи Русије и Украјине, значи суседи и агресора и жртве агресије. Неке земље Вишеградске групе су даље од те зоне сукоба али више су изложене таласу имиграната и избеглица и већи значај придају тим проблемима. Међутим, то нису ствари који би међу нама изазвале неспоразуме тако да не можемо да сарађујемо“, казао је Вашчиковски.

Цела Вишеградска група, без изузетака, сложно подржава евроинтеграцију западног Балкана.

„ЕУ треба проширити да би била јача. Живимо у суседству западног Балкана и добро знамо да је најбољи пут за безбедност и стабилност Запада европска интеграција. Зато подржавамо наше колеге са западног Балкана и подржавамо председавање Словачке ЕУ да проширење Уније на западни Балкан одржава на дневном реду“, казао је шеф мађарске дипломатије Сијарто, пренела је пољска телевизија TVN24.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*