Oni su ostali bez ministraske fotelje!

0

Sedmoro dosadašnjih ministara neće se naći u novom kabinetu Aleksandra Vučića.

Bez portfelja i fotelja ostali su Nikola Selaković (pravda), Ivan Tasovac (kultura i informisanje), Željko Sertić (privreda), Snežana Bogosavljević Bošković (poljoprivreda), Kori Udovički (lokalna uprava i državna samouprava), Srđan Verbić (prosveta, nauka i tehnološki razvoj) i Velimir Ilić (bez portfelja zadužen za vanredne situacije).

Iznenađenje donekle predstavlja jedino izostavljanje Selakovića, s obzirom da se spekulisalo da će on ostati na mestu ministra pravde. Sigurno je, međutim, da će Selaković i dalje imati istaknute mesto u stranci, a moguće i u nekoj drugoj državnoj službi.

Ivan Tasovac, iako u poslednje vreme prilično aktivan, makar u sukobu sa novinarskim udruženjima, nije uspeo da sačuva ministarsku fotelju. U javnosti je stekao epitet ministra koji se vrlo malo bavio svojim resorom, osim što je davao obećanja o otvaranjima muzeja koja nisu ispunjena.

Željko Sertić u poslednje vreme spominjao se kao moguće rešenje za prvog čoveka Elektroprivrede Srbije.

Prelaznu ocenu nakon dve godine u fotelji očigledno nije dobila ni Kori Udovički na mestu ministra državne uprave i lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti bilo smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Mesta u vladi nije bilo ni za Snežanu Bogosavljević Bošković, kao i za Velimira Ilića koji je, iako je bio zadužen za vanredne situacije, najmanje pokazao upravo u slučajevima velikih poplava u Srbiji.

Pojedini njegovi nastupi u javnosti izazivali su čak i podsmeh.

Na kraju, Srđan Verbić ostao je bez fotelje nakon skandala sa poništavanjem konkursa za naučne projekte, ali ostaće upamćeno i da je govorio o nemogućnosti sprovođenja programa dualnog obrazovanja u Srbiji, prenosi Blic.

Verbić je, međutim, ocenio da u Srbiji ne postoji infrastruktura koja može da podrži sistem dualnog obrazovanja, kao što to mogu, na primer, Nemačka i Švajcarska.

Kurir

POSTAVI ODGOVOR

*