Опет земљотрес у Фукушими

Неколико десетина људи је повређено, а неколико стотина евакуисано након снажног земљотреса који је синоћ погодио источну обалу Јапана, преносе агенције. Власти у Јапану укинулe су упозорења на цунами пошто су, седам сати након земљотреса, виђени мањи таласи него што се очекивало.

0

Источну обалу Јапана погодио је земљотрес јачине 7,4 jединица Рихтерове скале, а уместо најављених таласа висине до три метра који су ишли ка префектури Фукушима, у тој области су виђени таласи до једног метра висине.

Примећени су редови аутомобила који су се удаљавали од обале, након што су званичници упозорили на могућност цунамија.

Ројтерс преноси наводе америчког Геолошког института да је се епицентар потреса налазио на око 67 километара североисточно од Ивакија, са хипоцентром на дубини од 10 километарa.

Становницима који живе близу обале непосредно после земљотреса издато је наређење да се евакуишу, али се касније испоставило да се ка обали Јапана кретао само мањи цунами.

Локалне власти раније су саопштиле да је у земљотресу лакше повређено шест особа.

Ројтерс наводи да је „Тохоку“ компанија за електричну енергију објавила да нема оштећења на нуклеарној централи „Онагава“.

Јапански медији, такође, су јавили да је у нуклеарној електрани Фукушима, накратко, био заустављен рад сиестема за хлеђење, али ситуација убрзо нормализована.

Власти у Јапану су, касније, објасниле да се систем за хлађење аутоматски зауставио после потреса из безбедносних разлога, али да су касније помоћне пумпе напуниле базене водом, па је процес несметано настављен.

Нуклерана електрана у којој је накратко дошло до прекида рада налази се недалеко од Фукупима Даићи електране, која је избачена из употребе после катастрофе 2011. године,

На телевизијским снимцима, начињеним непосредно после потреса, приказани су бродови како напуштају луке у префектури Фукушима и упућују се ка мору због опасности од цунамија.

Након снажног земљотреса који је погодио ту област у Јапану и покренуо цунами у марту 2011, дошло је до експлозија и отакања радиоактивног материјала. Тада је од земљотреса и цунамија око 16.000 људи погинуло, а око 2.500 се воде као нестали.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*