Opozicija o Gašiću na čelu BIA: Politizacija tajnih službi

0

Na najavu premijera Aleksandra Vučića da na čelo BIA postavi smenjenog ministra odbrane Bratislava Gašića, reagovali su predstavnici opozicije.

Predsednik Pokreta „Slobodni građani Srbije“ Saša Janković ocenio je da najavljeno imenovanje Bratislava Gašića na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) predstavlja politizaciju tajnih službi i banalizaciju državnog posla, ali da tako nešto nikoga ne treba da začudi.

„Šta je čudno što je Gašić direktor BIA ako je predsednik političke stranke koordinator svih službi bezbednosti. Aleksandar Vučić je predsednik političke stranke i istovremeno dobija operativna saznanja svih službi. Pa to je definicija definicije politizacije tajnih službi i odavno već u svim aspektima života neki amateri vode jako ozbiljne resore. Zašto bi oblast bezbednosti bila izuzeta?“, rekao je Janković agenciji Beta.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će Bratislav Gašić biti novi šef Bezbednosno-informativne agencije.

Gašić je sa mesta ministra odbrane smenjen 5. februara 2016. godine zbog seksističke izjave upućene novinarki TV B92 početkom decembra 2015. godine.

Janković je rekao da upravo profesionalci u službama ne žele da budu iskorišćeni i zloupotrebljeni i da se i u službe i u ostale državne institucije postavljaju ne samo potpuni amateri već i ljudi koji imaju samo jedan kvalitet – lojalnost prema Aleksandru Vučiću.

On je ocenio da to traje već jako dugo i izrazio čuđenje što na mesto zaštitnika građana, koju je nekada obavljao, već nije postavljen neki „istaknuti jastreb Aleksandra Vučića“, koji se istakao pisanjem tvitova pod lažnim imenom, odnosno kao bot.

„Gospodin Gašić u BIA? Pa to je, u ovom momentu, njegovo prirodno stanište. U ovom momentu oni shvataju državu kao prirodno stanište a građani su višak“, rekao je Janković.

Šutanovac: Stvara se policijsko – stranačka država
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac osudio je odluku premijera da na mesto direktora BIA postavi nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića jer se tom odlukom, kako je saopštio, „stvara policijsko-stranačka država“.

„Bratislav Gašić nedostojan je bilo kakve javne funkcije, a sa njim na čelu BIA možemo da očekujemo nebrojane skandale i još opasnije potpunu politizaciju ove civilne agencije i nastavak stvaranja policijsko-stranačke države čiji je aparat odan samo i isključivo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, navodi se u saopštenju.

Šutanovac je istakao da će Gašić biti prvi visoki stranački funkcioner u istoriji koji će postati direktor BIA.

„Nije ovo prvi put da se na visoke državne funkcije, koje moraju da budu politički nepristrasne, postavljaju visoki funkcioneri SNS-a. Podsećam da Narodnu banku Srbije vodi Jorgovanka Tabaković, takođe visoka funkcionerka te stranke, što nije u skladu sa zakonom“, naveo je Šutanovac.

Predsednik Demokratske stranke u saopštenju je naveo da je Gašić kao ministar „urušio Vojsku Srbije i ceo sistem odbrane, ugrožavao vladavinu prava i zloupotrebljavao institucije“.

„Nikada nećemo, ne smemo i ne možemo da zaboravimo i da je bio glavni navigator srušenog helikoptera u kome su poginuli časni pripadnici vazduhoplovstva, kasnije označeni kao alkoholičari nedostojni svoga posla, lekarsko osoblje i nedužna beba“, saopštio je Šutanovac.

Tadić: Trgovac kafom na čelu BIA – novi skandal vlasti
Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da postavljanje „trgovca kafom“ na čelo BIA prestavlja „novi skandal“ vlasti koji „ogoljava način na koji Aleksandar Vučić razume kako se upravlja državom“.

„Najava da će na mesto direktora BIA biti postavljen Bratislav Gašić još je jedan skandal Vučićevog režima u kojem ne postoji nikakav principodgovornosti. Gašić nije samo čovek bez bilo kakvih kvalifikacija i znanja za taj izuzetno složen državni posao. On je ostao upamćen ujavnosti kao trgovac kafom, ministar odgovoran za pad helikoptera u kojemje život izgubilo sedmoro ljudi, i čovek koji je uputio besramne uvredeženama“, naveo je Tadić.

Predsednik Socjaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije ocenio je da je Gašić „slika i prilika Vučićeve vlasti“.

„U tom smislu ni sada se ne radi o Gašiću, već isključivo o Aleksandru Vučiću i njegovom poimanju upravljanja državom. Vučić, kao i njegova stranka, smatraju da im dobijanje izborne većine dopušta da sa državom i njenim građanima rade štagod im je volja. Nakon ovakve odluke to je potpuno jasno i ogoljeno“, naveo je Tadić.

Tadić je ocenio da ne postoji država u evropskoj istoriji koja nakon takvog načina vladanja kojim se „privatizuju najvažnije pozicije vlasti koje definišu monopol državne sile“, nije „završila u otvorenoj strahovladi i najgorem samovlašću“.

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*