Опозиција тражи оставку Вучића и да се седнице одржавају и за време изборне кампање

0

Представници опозиције у Скупштини Србије и опозициони председнички кандидати затражили су данас у парламенту да се одблокира рад Скупштине Србије, односно да се седнице одржавају и за време изборне кампање.

Председнички кандидат Вук Јеремић затражио је од премијера Александра Вучића да одблокира парламент и да поднесе оставку и да не води кампању са места председника Владе. Јеремић је најавио да ће предузети заједничке кораке у одбрани уставног поретка уколико Вучић то не уради, али о није одговорио на питање какве кораке ће предузети.

– За разлику од лажних државних удара ове недеље догодио се прави. Суспендован је рад Народне скупштине, а самим тим и изборна воља грађана. Ако данас допустимо, сутра можемо све – изјавио је Јеремић.

На конференцији за новинаре су Вук Јеремић, Саша Јанковић, Бошко Обрадовић и Саша Радуловић. Они су претходно иза затворених врата одржали састанак на којем су договарали своје будуће потезе, јер сматрају да су избори расписани у лошој атмосфери.

– Захтевамо од Вучића да омогући одржавање слободних и фер избора. Разговарао сам са људима данас, различитих политичких уверења, а свима нама је заједничко поштовање демократског поретка и владавине права. То је црвена линија испод које се не прелази – рекао је Јеремић.

Јанковић: Надам се да нећемо звати грађане да бране демократију

Председнички кандидат Саша Јанковић је истакао да није политичка криза када ради већ када не ради Народна скупштина.

– Ако је неко био позиван да поднесе оставку, то сам био ја и то сам урадио када по закону то нисам морао. Позивам власт да врати државу грађанима и институције тамо где им је место. Надам се да нећемо бити у прилици да позивамо грађане да бране демократију – рекао је Јанковић.

Kандидат Двери за председника Бошко Обрадовић рекао је да поздравља идеју да заједно спречимо увођење Србије у диктатуру.

Обрадовић је рекао да Вучић мора да поднесе оставку на место председника Владе „јер користи дупло време, и са места премијера води кампању за председника Србије“.

Председник ЂБ Саша Радуловић изјавио је да једина нестабилност долази из кабинета Александра Вучића.

– Kрајње је неприхватљиво да са места премијера трчи трку за председника – казао је Радуловић и оценио да је Вучић јуче суспендовао парламент и увео својеврсно ванредно стање, што је неприхватљиво.

Оптужио је премијера да све што ради, ради да би покушао да спречи фер и демократске изборе и позвао Вучића да поднесе оставку и да се распишу ванредни парламентарни избори, оптуживши га да покушава да направи терен за изборну крађу.

Иако у председничким кампањама наступају одвојено, изборни тимови Вука Јеремића, Саше Јанковића и Бошка Обрадовића (Двери) сагласили су се јуче да се заједно боре против „нерегуларности и крађе на председничким изборима, и заштити права бирача да на њима бирају слободно, неометано и без страха“.

У парламенту се налази и председнички кандидат Саша Мирковић.

У парламенту се налазе шефови готово свих посланичких група, међу којима и Војислав Шешељ који је сео за сто припремљен за потписивање одлуке о расписивању избора и обратио се новинарима, упркос захтевима скупштинских служби да то не чини.

Шешељ је изјавио да ће СРС сутра започети предизборну кампању за председничке изборе, у великој сали Народне скупштине, ометањем обраћања високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

– Што се тиче народних посланика СРС, Федерика Могерини је непожељна у Народној скупштини ми ћемо наш протест изражавати током целог њеног обраћања. Ако успе нешто да каже, свака јој част. Ми ћемо се трудити да не успе било шта да каже и то је наш почетак предизборне кампање – рекао је Шешељ.

ЂБ: Седнице сваког дана

Иначе, посланик покрета Доста је било Душан Павловић предложио је да се посланици опозиције свакога дана састају у малој сали парламента и расправљају о актуелним темама и тиме покажу да има посланика који желе да раде и који сматрају да није потребна пауза у раду због избора за председника Србије.

Он је агенцији Бета рекао да би опозиција као вид протеста требало да одржава сваког дана по сат времена неформалне седнице и покрене дискусију о питањима о којима се ретко говори у Скупштини, као и да покаже да има посланике који желе да раде и износе своје ставове.

Павловић је казао да председнички избори немају никакве везе са парламентом и да Скупштина не треба због тога да престане са радом.

ЛСВ: Скупштина да настави рад, а опозиција контролише изборе

Обустављање рада Парламента, током изборне кампање за председника Србије, је потез којим се ово највише законодавно тело потуно обезвређује, оценила је данас Лига социјалдемократа Војводине.

Та странка је у саопштењу навела да не постоји препрека за рад парламента уочи председничких избора и оштро се успротивила тој одлуци председнице Скупштине Србије Маје Гојковић.

ЛСВ је у саопштењу навела да је једина препрека бојазан „владајуће већине да ће представници опозиционих партија са скупштинске говорнице изношењем података угрозити победу њиховог кандидата“.

„Овакав потез власти је још један доказ на шта су све спремни како не би изгубили ни једну од политичких позиција“, пише у саопштењу које је потписао потпредседник ЛСВ Александар Јовановић.

Подсетио је и на предлог ЛСВ о заједничком раду опозиције на детаљној контроли изборног поступка, око кога су се сложили и представници већине опозиционих кандидата и партија.

„У оваквим околностима предизборног насиља и деградирања институција тај предлог пружа могућност да избори заиста покажу кога грађани Србије желе на челу државе“, додао је Јовановић.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*