Opozicija traži ostavku Vučića i da se sednice održavaju i za vreme izborne kampanje

0

Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije i opozicioni predsednički kandidati zatražili su danas u parlamentu da se odblokira rad Skupštine Srbije, odnosno da se sednice održavaju i za vreme izborne kampanje.

Predsednički kandidat Vuk Jeremić zatražio je od premijera Aleksandra Vučića da odblokira parlament i da podnese ostavku i da ne vodi kampanju sa mesta predsednika Vlade. Jeremić je najavio da će preduzeti zajedničke korake u odbrani ustavnog poretka ukoliko Vučić to ne uradi, ali o nije odgovorio na pitanje kakve korake će preduzeti.

– Za razliku od lažnih državnih udara ove nedelje dogodio se pravi. Suspendovan je rad Narodne skupštine, a samim tim i izborna volja građana. Ako danas dopustimo, sutra možemo sve – izjavio je Jeremić.

Na konferenciji za novinare su Vuk Jeremić, Saša Janković, Boško Obradović i Saša Radulović. Oni su prethodno iza zatvorenih vrata održali sastanak na kojem su dogovarali svoje buduće poteze, jer smatraju da su izbori raspisani u lošoj atmosferi.

– Zahtevamo od Vučića da omogući održavanje slobodnih i fer izbora. Razgovarao sam sa ljudima danas, različitih političkih uverenja, a svima nama je zajedničko poštovanje demokratskog poretka i vladavine prava. To je crvena linija ispod koje se ne prelazi – rekao je Jeremić.

Janković: Nadam se da nećemo zvati građane da brane demokratiju

Predsednički kandidat Saša Janković je istakao da nije politička kriza kada radi već kada ne radi Narodna skupština.

– Ako je neko bio pozivan da podnese ostavku, to sam bio ja i to sam uradio kada po zakonu to nisam morao. Pozivam vlast da vrati državu građanima i institucije tamo gde im je mesto. Nadam se da nećemo biti u prilici da pozivamo građane da brane demokratiju – rekao je Janković.

Kandidat Dveri za predsednika Boško Obradović rekao je da pozdravlja ideju da zajedno sprečimo uvođenje Srbije u diktaturu.

Obradović je rekao da Vučić mora da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade „jer koristi duplo vreme, i sa mesta premijera vodi kampanju za predsednika Srbije“.

Predsednik ĐB Saša Radulović izjavio je da jedina nestabilnost dolazi iz kabineta Aleksandra Vučića.

– Krajnje je neprihvatljivo da sa mesta premijera trči trku za predsednika – kazao je Radulović i ocenio da je Vučić juče suspendovao parlament i uveo svojevrsno vanredno stanje, što je neprihvatljivo.

Optužio je premijera da sve što radi, radi da bi pokušao da spreči fer i demokratske izbore i pozvao Vučića da podnese ostavku i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, optuživši ga da pokušava da napravi teren za izbornu krađu.

Iako u predsedničkim kampanjama nastupaju odvojeno, izborni timovi Vuka Jeremića, Saše Jankovića i Boška Obradovića (Dveri) saglasili su se juče da se zajedno bore protiv „neregularnosti i krađe na predsedničkim izborima, i zaštiti prava birača da na njima biraju slobodno, neometano i bez straha“.

U parlamentu se nalazi i predsednički kandidat Saša Mirković.

U parlamentu se nalaze šefovi gotovo svih poslaničkih grupa, među kojima i Vojislav Šešelj koji je seo za sto pripremljen za potpisivanje odluke o raspisivanju izbora i obratio se novinarima, uprkos zahtevima skupštinskih službi da to ne čini.

Šešelj je izjavio da će SRS sutra započeti predizbornu kampanju za predsedničke izbore, u velikoj sali Narodne skupštine, ometanjem obraćanja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

– Što se tiče narodnih poslanika SRS, Federika Mogerini je nepoželjna u Narodnoj skupštini mi ćemo naš protest izražavati tokom celog njenog obraćanja. Ako uspe nešto da kaže, svaka joj čast. Mi ćemo se truditi da ne uspe bilo šta da kaže i to je naš početak predizborne kampanje – rekao je Šešelj.

ĐB: Sednice svakog dana

Inače, poslanik pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović predložio je da se poslanici opozicije svakoga dana sastaju u maloj sali parlamenta i raspravljaju o aktuelnim temama i time pokažu da ima poslanika koji žele da rade i koji smatraju da nije potrebna pauza u radu zbog izbora za predsednika Srbije.

On je agenciji Beta rekao da bi opozicija kao vid protesta trebalo da održava svakog dana po sat vremena neformalne sednice i pokrene diskusiju o pitanjima o kojima se retko govori u Skupštini, kao i da pokaže da ima poslanike koji žele da rade i iznose svoje stavove.

Pavlović je kazao da predsednički izbori nemaju nikakve veze sa parlamentom i da Skupština ne treba zbog toga da prestane sa radom.

LSV: Skupština da nastavi rad, a opozicija kontroliše izbore

Obustavljanje rada Parlamenta, tokom izborne kampanje za predsednika Srbije, je potez kojim se ovo najviše zakonodavno telo potuno obezvređuje, ocenila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Ta stranka je u saopštenju navela da ne postoji prepreka za rad parlamenta uoči predsedničkih izbora i oštro se usprotivila toj odluci predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

LSV je u saopštenju navela da je jedina prepreka bojazan „vladajuće većine da će predstavnici opozicionih partija sa skupštinske govornice iznošenjem podataka ugroziti pobedu njihovog kandidata“.

„Ovakav potez vlasti je još jedan dokaz na šta su sve spremni kako ne bi izgubili ni jednu od političkih pozicija“, piše u saopštenju koje je potpisao potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović.

Podsetio je i na predlog LSV o zajedničkom radu opozicije na detaljnoj kontroli izbornog postupka, oko koga su se složili i predstavnici većine opozicionih kandidata i partija.

„U ovakvim okolnostima predizbornog nasilja i degradiranja institucija taj predlog pruža mogućnost da izbori zaista pokažu koga građani Srbije žele na čelu države“, dodao je Jovanović.

 

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*