Opozicioni predsednički kandidati u CG: Ne priznajemo pokradene izbore

0

Opozicioni kandidati neće priznati rezultat predsjedničkih izbora, jer smatraju da ne odražavaju slobodno izraženu volju građana Crne Gore, saznaje “Sloboda”.

U najskorije vrijeme, kako saznaje naš list, trebalo bi da se održi sastanak opozicionih lidera, na kojem treba da se utvrdi strategija zajedničkog djelovanja, povodom masovnih nepravilnosti na predsjedničkim izborima.

Predsjednički izbori održani su u atmosferi nikad većih neregularnosti i mahinacija, zbog čega opozicioni predstavnici na većini birališta nisu potpisali zapisnike.

Tokom čitavog izbornog dana velikom brzinom smjenjivale su se brojne informacije o zloupotrebama od strane DPS-a i njegovih koalicionih partnera. Tako su u svim gradovima, u blizini glasačkih mjesta, identifikovani improvizovani štabovi DPS-a u kojima su kupovane lične karte ili dijeljen novac u svrhu glasanja za Mila Đukanovića. Da apsurd bude veći, policija je privodila funkcionere i aktiviste DF-a, koji su pokušali da spriječe malverzacije DPS-a.

U takvoj atmosferi, Đukanović je, prema podacima Državne izborne komisije, osvojio 53,9 odsto ili 180.274 glasa.

Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić dobio je 111.711 glas ili 33,40 odsto, a kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović 27.441 glas ili 8,2 odsto. Predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića podržalo je 9.405 birača ili 2,8 odsto, a kandidata Stranke pravde i pomirenja Hazbiju Kalača 2.677 odnosno 0,8 odsto.

Vasilija Miličkovića glasala su 1.593 građana ili 0,48 odsto, a Dobrila Dedeića 1.363 odnosno 0,4 odsto birača.

Prema podacima DIK-a na izbore je izašlo 340.462 birača ili 63,92 odsto, što je gotovo deset odsto manje nego na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Naruku ocjeni opozicije o izbornim nepravilnostima ide i izvještaj međunarodnih posmatrača, koji su ocijenili da je kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović imao institucionalnu prednost na izborima, a konstatovali su i nepravilnosti na više biračkih mjesta.

Predsjednički izbori protekli su poštujući fundamentalne slobode, iako je kandidat vladajuće stranke, Milo Đukanović, imao institucionalnu prednost, a međunarodni posmatrači su na nekoliko biračkih mjesta prijavili indikacije kupovine glasova i korišćenja spiskova u svrhu praćenja koji birači su glasali, navodi se u preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora.

– Kandidati su slobodno vodili kampanju, a mediji su obezbijedili kandidatima platformu za predstavljanje njihovih stavova i mišljenja. Nedostatak analitičkog izvještavanja i odsustvo vodećeg kandidata u televizijskim debatama, uskratili su mogućnost biračima da donesu informisanu odluku, navodi se u zaključcima misije koju su činili posmatrači OEBS-a i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

U dokumentu se izražava zabrinutost u pogledu institucionalne prednosti koju je uživao Đukanović, koji je na vlasti posljednjih 27 godina.

– Takođe su naveli navodne glasine o zapošljavanju državnih službenika, što je zabranjeno tokom izbornog perioda, kao i kupovinu glasova i prikupljanje ličnih dokumenata kako bi onemugućili birače da glasaju. Ovi povremeno kredibilni navodi, koji se često ponavljaju, a u vezi sa pritiskom na birače da podrže kandidata vladajuće partije, negativno su uticali na atmosferu kampanje, kaže se u preliminarnim zaključcima.

Navodi se i da je Državna izborna komisija ispunila većinu zakonskih rokova, ali da nije pokazala transparentnost, jer odluke nisu objavljivane, a sjednice su bile zatvorene za medije. Navodi se i da izborni zakon ne sadrži odredbe o nepristrasnosti i profesionalnosti izbornih tijela, te da je nekoliko članova DIK-a iz opozicije, kao i predstavnika medija i domaćih posmatrača, izrazilo zabrinutost da su odluke donošene u skladu sa partijskim interesima.

Tačnost biračkog spiska, navodi se u dokumentu, zabrinjava većinu sagovornika Misije za posmatranje izbora, uključujući one iz opozicije i civilnog društva.

– Oni su naveli da se u biračkom spisku nalaze lica koja žive u inostranstvu, kao i preminuli, i mogu se potencijalno iskoristiti za veći odziv, navodi se u zaključcima posmatračke misije.

Sekretar Državne izborne komisije Veljo Čađenović kazao je za “Slobodu” da je na sinoćnoj sjednici tog tijela, većinom glasova, usvojen “grafički prikaz osvojenog broja glasova predsjedničkih kandidata”.

On je naveo da DIK nije raspravljao o prigovorima.

– Rasprava o prigovorima opozicije u vezi s neregularnostima na predsjedničkim izborima trebalo bi da bude tema narednih sjednica Državne izborne komisije, kazao je Čađenović, dodajući da je pitanje da li će to tijelo imati većinu za usvajanje konačnih rezultata.

Đukanović sprema smjenu Markovića

Premijer Crne Gore Duško Marković bojkotovao je proslavu u DPS-u, povodom „pobjede“ Đukanovića na predsjedničkim izborima, što je dodatno pogoršalo stanje u vrhu te stranke. Marković je zamjenik predsjednika DPS-a.

Dok se Đukanović, okružen rukovodstvom DPS-a, zahvaljivao svojim pristalicama u staroj zgradi Vlade, na bini pored njega nije bilo Markovića, kao ni većine ministara u njegovoj vladi. Marković je ranije poručio da nikome neće dozvoliti da mu se miješa u posao, pa ni Đukanoviću, ukoliko postane predsjednik Crne Gore.

On je kazao da sa Đukanovićem ima dugogodišnju saradnju i da nema bojazni od njegovog mogućeg uplitanja u rad Vlade  Crne Gore.

– Đukanović ima nesporno zasluženi autoritet, i politički i lični autoritet. Ali, takođe, i ja imam autoritet. I lični i politički i veoma sam sposoban da odgovorim ustavnim i zakonskim nadležnostima koje pripadaju Vladi, kao i da ne dozvolim nikakvo nezakonito uplitanje u moje nadležnosti, kazao je Marković za TVCG.

Kako saznaje list, Đukanović je donio odluku o smjeni Markovića, a samo čeka pogodan momenat za njegovu “političku egzekuciju”.

 

Sloboda

 

POSTAVI ODGOVOR

*