Оптужбе отпуштеног ваздухопловца: У хеликоптере се уграђују неисправни делови (ВИДЕО)

Имају ли несреће везе са фирмом 'Икар' из Лакташа?

0

Петар Поповић, пензионисани пилот и механичар хеликоптера, тврди да се на тромеђи Србија-Република Српска-Црна Гора врши нелегалан промет дијелова хеликоптера који су неисправни, те да су неки од тих дијелова уграђени и у поједине летјелице Хеликоптерског сервиса Републике Српске. Поповић тврди да сазнања до којих је дошао нико не жели да уважи, иако сумња да су због таквих дијелова могуће посљедице са трагичним исходом, поготово због тога што се то већ десило у Црној Гори.

У поједине летјелице Хеликоптерског сервиса Републике Српске свјесно су уграђивани дијелови хеликоптера који су неисправни, односно који су повађени из хеликоптера у власништву приватне фирме „Циклонизација“, који је пао недалеко од Зрењанина у мају 2008. године. Све то је рађено под окриљем овлашћеног сервиса „Икар“ из Лакташа, задуженог за одржавање летјелица Хеликоптерског сервиса Републике Српске, тврди пензионисани пилот и механичар хеликоптера Петар Поповић.

Поповићеве оптужбе имају регионални карактер, због готово идентичне ситуације која се десила у Црној Гори у септембру 2011. године, када је на Луштици пао хеликоптер Оружаних снага Црне Горе. За разлику од Зрењанина, овај пад је имао трагичан исход, јер су погинула два пилота и један механичар. Црногорске летјелице такође одржава „Икар“.

Да Поповићеве тврдње нису без основа показују и писања црногорског листа „Дан“, који је имао увид у извјештај Војске Црне Горе, у којем је указано на катастрофално стање у хеликоптерској јединици.

У извјештају је такође наведено да су резервни дијелови „газеле“ 11-42/45 дуже вријеме скидани са хеликоптера који нису у употребном стању и на нелегалан начин, приватним возилом, упућивани у Авио-сервис „Икар“ из Лакташа.

У овлашћеном авио-сервису „Икар“ нико нам се није јављао на телефон, па нисмо могли чути њихов одговор на Поповићеве оптужбе и натписе црногорске штампе.

У Хеликоптерском сервису су нам поручили да ће нам се јавити како бисмо добили одговор на наша питања, али то се није десило.

Са оптужбама је упозната и Агенција за цивилно ваздухопловство БиХ, али у њој истичу да су Поповићеве оптужбе неутемељене.

Поповић каже и да је због својих сазнања остао без посла у Авио-сервису „Икар“, а да је и поред беспројекорних квалификација и вишедеценијског искуства на ремонту хеликоптера одбијен на конкурсу за посао ваздухопловног механичара у Хеликоптерском сервису Републике Српске.

БН ТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*