Opušteni: Vlasnici opasnih pasa ne poštuju nikakve propise o bezbednosti!

0

Mnogi vlasnici opasnih pasa ne poštuju propise o držanju kućnih ljubimaca, a većina njih prolazi nekažnjeno.

Dokaz za to je i jezivi incident kada su dva pitbula izujedala nasmrt Đurađa M. (84) u Novom Sadu. Krvoločni psi pobegli su vlasnici Igori Maksimović (29) iz ograđenog dvorišta i nasrnuli na nesrećnog Đurađa koji je pokušao da zaštiti mačku.

Đurađ je preminuo na mestu napada, a Igora je uhapšena i zadržana 48 sati u policijskoj stanici pošto se tereti za teško krivično delo protiv opšte bezbednosti počinjeno iz nehata, za šta je, zbog smrti žrtve napada, predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.

S druge strane, prilikom incidenata bez tragičnog epiloga, vlasnici pasa gotovo da i ne odgovaraju zbog ujeda svojih ljubimaca.

– Godišnje nam dođe između 800 i 1.000 građana zbog ujeda pasa, a tek nekoliko vlasnika dobije krivične prijave zbog toga. Sve više građana zloupotrebljava ujede pasa, pa prijavljuje da ih je napala lutalica kako bi dobili odštetu od grada tako da maltene i nema prijava protiv vlasnika – kažu u novosadskom Pasterovom zavodu, gde se bave zaštitom od besnila.

Na osnovu odluke o držanju domaćih životinja vlasnici opasnih pasa mogu da izvode svoje ljubimce napolje samo uz povodac i brnjicu, a kazna za nepoštovanje tog propisa u Novom Sadu je 8.000 dinara. Takođe, vlasnik koji drži opasnog psa mora zajedno sa psom da prođe obuku, uz proveru stepena socijalizacije.

Takvu obavezu imaju i psi srednjeg rasta (55 centimetara) i veliki psi, ako vlasnik želi da ih izvodi bez povoca i brnjice. Problem je što u Srbiji ne postoji evidencija vlasnika opasnih pasa, a u svim gradovima Komunalna policija reaguje samo po prijavi građana.

– Od 42 prijave građana koje smo imali tokom prošle godine, otvoreno je 13 predmeta, dok u 29 slučaja izlaskom na teren nisu zatečeni navodi iz prijave. Takođe, u sedam slučajeva kada smo po otvorenim predmetima izašli na teren nismo zatekli navode iz prijave, pa je izdato jedno upozorenje, dva predmeta su prosleđena policiji i JKP „Veterina Beograd“ na dalje postupanje, a izdata su tri prekršajna naloga – ističu u beogradskoj komunalnoj policiji i dodaju da prekršajna kazna za vlasnike pasa iznosi 10.000 dinara na licu mesta.

Komunalni policajci u Nišu su ove godine podneli protiv 70 vlasnika pasa prekršajne prijave koje iznose od 2.500 do 5.000 dinara, dok su u Kraljevu građani napisali 150 zahteva za naknadu štete zbog ujeda pasa, a na ime obeštećenja grad je tokom prošle godine isplatio čak 7,8 miliona dinara.

Zbog učestalih napada opasnih pasa gradska uprava u Beogradu je početkom 2012. uvela taksu na opasne pse koja je mesečno iznosila 2.500 dinara.

Međutim, nakon učestalih protesta vlasnika ovih pasa, ova mera je ukinuta već u oktobru te godine. Do tada je svega 201 od ukupno 2.526 vlasnika opasnih pasa izmirio sve takse.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

*