Орбан доживео велики пораз уочи парламентарних избора

0

Странка Виктора Орбана доживела пораз на изборима за градоначелника Хомезевашархеља, њиховог досадашњег упоришта, иако је кампању водио лично Орбанов шеф кабинета

Владајућа странка мађарског премијера Виктора Орбана доживела је у недељу неочекиван пораз, само шест недеља уочи државних избора, победом независног опозиционог кандидата на локалним изборима за градоначелника града Хомезевашархеља, који се налази на југу земље, близу границе са Србијом.

Орбанова странка „Фидес“ своју кампању за парламентарне изборе који се одржавају 8. априла заснива заснива на снажним антиимигрантским порукама, као и са обећањима већих давања и повећања плата и пензија.

Иако су према истраживањима фаворити, догодило се да изгубе у граду који важи за њихово упориште. Према прелиминарним резултатитима Петер Марки-Зај, ново политичко лице, победио је у трци за градоначелника Фидесовог кандидата Золтана Хегедуша са освојених 57,5 одсто, насупрот 41,6 одсто гласова.

„Супротставили смо се и Ходмезовашархељ је показао да желимо да се решимо великих злостављача који малтретирају читав разред“, сликовито је описао своју победу Марки-Зај на конференцији за новинаре.

„Данас почиње ново доба“, додао је, напоменувши како испитивања јавног мњења показују да вођство Фидеса „може да се баци у канту за отпатке“.

Шест недеља пре парламентарних избора, такав исход на локалном нивоу, прилично је неугодан ударац за Орбанов Фидес као и за његовог шефа кабинета Јаноша Лазара, рођеног у овом граду, који је лично водио кампању за Хегедуша.

Странка Фидес и даље је велики фаворит, али политички аналитичари оцењују да би развој догађаја у Хомезовашархељу могао да утиче на промену динамике унутар опозиције, која је досад с муком покушавала да оформи било какав заједнички фронт.

Марки-Зај је на изборе изашао као независни кандидат, али уз подршку социјалиста, радикалне националистичке странке Јобик, главне опозиционе странке, као и либералне странке ЛМП.

„Овакав резултат има свеобухватан психолошки значај“, оцењује политички аналитичар Роберт Ласло из агенције „Политицал Цапитал“.

„Он показује да је Фидес могуће победити чак и на таквом месту, а резултат би могао да уједини опозиционе странке и подстакне их на акцију и промишљање њихових стратегија“, додао је.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*