Orban: Evropa nije u stanju ni sebe da zaštiti!

0

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Evropska unija više nije u stanju da zaštiti svoje granice i svoje građane.

Pritom je ocenio i upozorio: „Evropa je izgubila globalnu ulogu i postala je regionalni igrač koji ne uspeva da štiti svoje granice i građane, niti da svoje ljude drži zajedno. Evropska politička elita je pala na ispitu i nije sposobna da ostvari ni jedan cilj”.

Orban je istovremeno izrazio očekivanje da će na samitu u Bratislavi biti otvorena rasprava o „daljem razvoju Evropske unije”.

Po njegovom mišljenju, problem je u „briselskim činovnicima”, a ekonomska kriza u EU je posledica krize u zapadnoj eliti:

„Tokom poslednjih 50-60 godina u zemljama EU su dolazile na vlast i desne i leve partije, ali su svi političari faktički dolazili iz istog političkog rezervata. Bili desni ili levi – pripadali su istoj školi. To je proizvelo krizu elita koja je dovela do krize demokratije”.

Mađarski premijer je ocenio da je masakr u Minhenu diskreditovao Nemačku kao garanta stabilnosti:

„Svih poslednjih 30-40 godina smo doživljavali Nemačku kao garanciju naše demokratije. Ali, svi smo videli šta se dogodilo juče u Minhenu, a šta se dogodilo pre nekoliko dana u Nici. To se približava i nama, a sve je utoliko ozbiljnije što se napad dogodio kod Nemaca. U zemlji koju smatramo svojom tačkom oslonca. Sve što se zbilo znači – da ni tamo više nema stoprocentne garancije”.
Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*