Орбан: Радо примамо све Србе

0
Generated by IJG JPEG Library

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да је питање миграција једно од оних политичких питања око којих не сме да се погреши и поновио да није сагласан са политиком Европске уније (ЕУ) око тога, нити да прихвата диктат из Брисела.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем у Нишу рекао да је та земља отворена за све грађане Србије, да тамо „дођу, раде, инвестирају, посете Мађарску“.

Како је рекао, није се лако такмичити са премијером Вучићем и гостопримством на које се наилази у Србији, али је додао да и Мађари имају тако велику душу.

„Али, миграција је нешто сасвим друго“, рекао је Орбан, објаснивши да је то она тема која спада у оне ретке у политици, а у којој ако се једном погреши, никад неће моћи да се исправи. Он је указао да ако мигранти помисле да Мађарска може да буде та „циљана држава“ у којој ће да живе, они ће доћи и неће отићи.

„Зато је то питање око ког нема шале и ту се не сме погрешити“, рекао је он.

Према његовим речима, државе у које мигранти масовно стижу се мењају. „Ако не за један дан, промениће се у неко време, промениће се живот“, казао је он. Орбан је додао да ће „сутра потомци питати зашто су тако нешто дозволили, да им се промене државе, промени Европа, култура, начин размишљања“. „Саосећам са мигрантима“, рекао је Орбан, оценивши да су они жртве лоших влада њихових земаља, али и погрешне политике ЕУ. Како је рекао, не треба доводити „проблем овде“ већ помоћи њиховим земљама, и у том смислу, мађарски премијер је поручио да је његова земља спремна да учини све да сваки мигрант може да се врати кући. Мађарски премијер је казао и да Мађарска не прихвата одлуке Брисела, да не прихвата диктат.

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*