Орбан: Слобода Европе зависи од националних држава и хришћанства

0

Према Орбановом мишљењу „нема слободне Европе без националних држава и хиљада година мудрости хришћанства

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да слобода у Европи зависи од националних држава и хришћанске традиције, а да Мађарска жели да се одупре „совјетизацији“ Европе и заштити границе од масовне миграције.

„Желимо да будемо европска нација, а не националност у оквиру Европе“, рекао је Орбан на државној свечаности поводом обележавања антикомунистичке револуције 1956. године, чији говор су ометали опозициони демонстранти.

Према његовим речима, нема слободне Европе без националних држава и хиљада година мудрости хришћанства.

„Људи који воле своју слободу морају да сачувају Брисел од совјетизације, од људи који желе да нам кажу с ким треба да живимо у нашим земљама“, рекао је Орбан.

Почасни гост на скупу био је пољски председник Анџеј Дуда који је истакао да Пољска подржава Мађаре.

„Можете рачунати на Пољску, заједно пролазимо кроз најтеже моменте. Наше две земље изграђене на хришћанским темељима сада су слободне у уједињеној Европи“, рекао је Дуда.

Неколико стотина демонстраната звиждуцима су ометали скуп на Тргу Kошут испред парламента, а дошло је и до кошкања и размене удараца између присталица и противника режима. Познати мађарски историчар Kристијан Унгвари, који је био међу демонстрантима, задобио је ударац у главу.

Трг су обезбеђивале полиција и приватно обезбеђење, а међу повређенима или узнемиренима има и новинара.

Kонтрамитинг организовала је мала опозициона група Еџит која је дистрибуирала више стотина пиштаљки и симболичне црвене картоне.

Тањуг

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*