Орбан: Сваки мигрант који не докаже да је код нас легално – аутоматски ће бити депортован у Србију

ОДБАЦИО ОПТУЖБЕ ДА МАЂАРСКА ПОЛИЦИЈА ПРЕМИЈА МИГРАНТЕ И НА ЊИХ ПУШТА ПСЕ

0

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да је нови закон о избеглицама који су жестоко критиковале УН и организације за заштиту људских права, у складу с правним стандардима ЕУ.

„Нико није ухапшен, тако да ко год не жели да сачека одлуку о свом случају у транзитној зони, може да оде ка Србији. Ми никога нигде не закључавамо”, рекао је Орбан у Бриселу после самита ЕУ.

Према новом закону, сви тражиоци азила, укључујући и малолетнике старије од 14 година, биће задржани у камповима направљеним од контејнера за транспорт робе на граници са Србијом.

UNHCR је рекао да ће задржавање избеглица “оставити грозне физичке и психолошке последице на жене, децу и мушкарце који су већ много пропатили”.

Орбан сматра да задржавање тражилаца азила у пограничним транзитним зонама, које је упоредио са оним на аеродромима, није исто што и затварање против њихове воље.

Нова правила, која укључују и аутоматску депортацију у Србију за сваког мигранта који не може да докаже да легално борави у Мађарској, могу бити примењивана у току ванредног стања, које је на снази до 7. септембра.

У вези са извештајима хуманитарних организација, према којима мађарске снаге безбедности пребијају и пуштају псе на мигранте, Орбан је рекао да за тако нешто власти у Мађарској немају доказе.

„Циљ оваквих напада медија јесте да демотивишу војску и полицију”, рекао је Орбан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*