Организовали се родитељи деце са посебним потребама: Нашу децу носимо као орден!

Како су родитељи деце са сметњама у развоју дошли на идеју да узгајају воће и поврће и тако осигурају будућност малишанима

0

Удружење “Ево рука” су 2011. основали родитељи деце са сметњама у развоју како би побољшали квалитет живота њихове деце и обезбедили им сигурну будућност.

„Нашу децу морамо носити као орден, а не као терет, онда ће их и други тако гледати“, каже Ана Кнежевић, председница удружења “Ево рука” које је уз помоћ Делта фондације 2015. покренуло пластеничку производњу, а од ове године и производњу зимнице, од узгојеног поврћа и воћа.

– Као мајка детета са вишеструким сметњама у развоју, након дванаестогодишњег искуства могу само да замолим родитеље да прихвате своју децу, њихову дијагнозу и свој живот – каже наша саговорница и додаје да је најважније дете довести у стање здравствене равнотеже, а потом радити и на његовој социјализацији.

А одакле идеја за оснивањем Удружења?

– Тада смо желели да се боримо за права свих особа са инвалидитетом на свим нивоима. Како смо убрзо схватили да у Србији сви процеси и промене дешавају веома споро, определили смо се да се фокусирамо на децу са сметњама у развоју школског и предшколског узраста, подршку породицама кроз вршњачко саветовалиште, организовање летњег дневног боравка за децу инклузивног типа. У току 2015. покренули смо и пољопривредну производњу у пластеницима, а од ове године и производњу зимнице, све у циљу обезбеђивања одрживог система подршке за децу са инвалидитетом у Земуну и Београду – објашњава Кнежевићева.

Удружење је произвело од узгајеног поврћа и воћа домаћи ајвар, џем од кајсије, џем од шљива, парадајз сок и сушени парадајз. Ове производе продају и захваљујући томе обезбеђују новац за њихове програме и одрживост. Кнежевићева наглашава да још нису достигли потпуни степен самосталности и да им је и даље потребна помоћ у виду донација и пројектног финансирања, али су данас у односу на почетак много самосталнији.ruka1

– Идеја покретања ове активности је да нама и нашој деци обезбедимо посао, извор прихода и да приходујемо за услуге у заједници за децу са сметњама у развоју. Пројекат везан за пољопривреду и сам програм “Засад за будућност” отворио нам је потпуно нову перспективу деловања и поглед у будућност. Нисмо више обични примаоци социјалних давања већ радимо ствари које су важне за нашу заједницу у којој живимо, за Земун. Кроз пројекат бавимо се директном подршком деци и њиховим родитељима, унапређењем привреде, развојем социјалног предузетништва, покретањем женског предузетништва са јаком социјалном мисијом, дајемо идеје другим родитељима и организацијама широм Србије – напомиње наша саговорница. Како каже, кроз рад желе да стигну до услуге “Самостални живот за нашу децу” јер би тиме заокружили целину и кренули заиста у тај самостални живот.

Председница удружења “Ево рука” поручује да особе са инвалидитетом нису невидљиве и истиче да је важно да сами себе виде јер их тако и други виде. И други желе да их чују али је важно коју поруку ће послати.

– Када имате проблем да упишете дете у вртић или школу, сетите се да ваше дете има право на образовање. Увек добро размислите који је најбољи интерес вашег детета, и борите се. Не окрећите главу од других родитеља деце са сметњама у развоју и не делите се по дијагнозама. У истом проблему су и мајка детета са аутизмом, са церебралном парализом, са ДиГеорге синдромом или са интелектуалним тешкоћама. Све оне брину за своју децу и све су то исте сузе и страхови – закључује Кнежевићева.

Куповина производа као помоћ

– Доста причамо о афирмацији и позитивном приступу, па се често дешава да људи погрешно протумаче наш став и мисле да увек можемо да се изборимо са свим проблемима. Није увек лако. Потребна нам је финансијска подршка, донације, пројекти и волонтери да бисмо ову нашу фантастичну причу изгурали до краја као и да бисмо могли да помогнемо што већем броју људи. Помоћ се може пружити куповином наших производа, донацијама, волонтирањем, организацијом турнира или журке за нашу децу и наше удружење. Помозите нам како можете, а увек можете тако што ће те донирати на рачун 205-168077-63, купити нашу зимницу путем Фејсбук странице “Ево рука” или на телефон 062-327-877 – поручује Кнежевићева.

Дејана Мајсторовић, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*