Orhan Pamuk posetio Sabornu crkvu u Novom Sadu

Posle primljene međunarodne književne nagrade "Milovan Vidaković" u Ogranku SANU u Novom Sadu, turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk posetio je, na svoju želju, pravoslavnu Svetogeorgijevsku sabornu crkvu.

0

Svečani prijem upriličen je u Sabornom hramu, gde je proslavljenog pisca, u ime vladike Irineja, dočekao protoprezviter Vladan Simić, sekretar episkopa bačkog, i bratstvo hrama, koji su Pamuka upoznali sa istorijatom Katedralne crkve u Novom Sadu, obajvljeno je na sajtu Eparhije bačke.

img_3376

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost se upisao u Letopis Sabornog hrama, izraživši snažna osećanja i doživljaje prilikom upoznavanja sa suštinom i značajem pravoslavne svetinje.

„Predivni i drevni hram, koji je više puta rušen i obnavljan, predstavlja srce ovoga grada i izvor identiteta srpskog naroda“, zabeležio je Pamuk u Letopisu, zahvalivši bratstvu hrama na prijemu i srdačnoj dobrodošlici.

img_3388

Pamuk je potpisao svoje dve knjige „Istanbul“ i „Dževdet-beg i njegovi sinovi“, koje će biti sačuvane u eparhijskoj biblioteci.

img_3385

U znak sećanja i zahvalnosti na poseti, prota Vladan Simić je turskom nobelovcu uručio dar episkopa bačkog Irineja – monografije „Unesko u Srbiji“ i „Saborna crkva u Novom Sadu“.

Vladika Irinej je na monografiji UNESKO u Srbiji, na engleskom jeziku, napisao posvetu:

Knjigu darujem piscu sa vanrednom harizmom od Boga i čoveku sa ljudskim dostojanstvom u službi Boga

Sa blagoslovom i najboljim željama

Episkop bački, Irinej

img_3367

Pamuk je tokom svog boravka u Srbiji održao predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, razgovarao sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, novinarima, akademicima, kao i sa svojim srpskim izdavačem, Vladislavom Bajcem, urednikom izdavačke kuće „Geopoetika“ koja je do sada objavila 12 njegovih dela.

TANJUG/Eparhija Bačka

POSTAVI ODGOVOR

*