Orić ponovo oslobođen za zločine nad Srbima

0

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je u drugostepenom postupku optužbi za ratne zločine u selima oko Srebrenice komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića.

Izricanju presude nisu prisustvovali član sudskog vijeća Dragomir Vukoje i postupajući tužilac Miroslav Janjić, a sudnicu su napustili članovi porodica srpskih žrtava.

Uoči izricanja presude, ispred Suda BiH okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica koje su uzvikivale „Alahu ekber“ i nosile ratne zastave tzv. Armije BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH, da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Optužnica tereti Orića i Muhića da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*