ОСKРАВЉЕНА СРПСKА СВЕТИЊА Младић са капуљачом викао у цркви у Прагу, а онда се вратио и на њој оставио ЗАСТРАШУЈУЋУ ПОРУKУ

0

На руско-српској цркви Успења пресвете Богородице у Прагу у ноћи између четвртка и петка осванули су шокантни натписи типични за радикалне исламисте – “Алаx Акбар”, односно, “Алаху екбар”.

Црква која се налази на гробљу Петржалка у Прагу, од великог је значаја за српску и руску православну цркву.

Ова светиња од великог је значаја. Подигнута је 1925. године и у њој се налазе тела 287 српских војника, гроб првог чешког премијера и део крваве кошуље из атентата у Марсеју на краља Александра Kарађорђевића.

Реченице од које се целом свету леди крв у жилама “Алаху екбар” као и “Смрт сатанистима” исписане су црним спрејем преко целих зидова – на улазу у цркву, крипту где се налази део кошуље краља Александра, као и на зид са задње стране цркве.

Kако прича протојереј Срђан Јаблановић који службује у овој цркви већ годинама, пре инцидента, у четвртак око 15 сати, мушкарац са капуљачом је ушао у цркву и претио да ће побити све.

i5gktkqTURBXy9kMzk3YmU4Mzk2M2IwZTcwOTUxNDVmODY4MDhiMjM1OS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Дошао је неки човек, претио је. Ја сам тај дан био дежуран и изашао сам на кратко из цркве. Док сам био вани, он је дошао у цркву, клањао се, претио Тамари, жени која продаје цвеће. Викао је: “Сви ћете ви горети у паклу” и помињао је наша имена – прича видно потресени Јаблановић.

Он додаје да је полиција брзо дошла и одвела овог мушкарца.

– Да ли се он после вратио или нешто друго још не знамо. Он је одлично говорио и чешки и руски. Био је био млађи човек, висок, имао је капуљачу – присећа се Јаблановић.

faVktkqTURBXy80NmNkM2Q2NzUwMWU3ODkzNzNhZDkzNzk2NzExYjFiNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Неколико сати касније, у току ноћи док црква није радила, уследио је други застрашујући догађај – неко је исписао реченице од којих сви стрепе.

– Њега је полиција одвела, али према неким информација после су га пустили тако да је могуће да се он вратио – прича он и додаје да због клањања у цркви претпоставља да је младић муслиманске вероисповести.

Јаблановић наводи да су овакви инциденти права реткост.

– Ми овде служимо сваки дан, црква је активна, а крипта је историјски веродостојна, тако да нам долазе људи са свих страна, и православног света и свих других. Ово што се десило све нас је оставило у шоку – потресен је протојереј Срђан Јаблановић који службује у овој цркви већ годинама.

ГЛОСА

У овој цркви из 1925. налазе се тела 287 српских војника

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*